Bewoners ontvangen brief: sloopplannen Te Werve Oost gaan nu écht door

Algemeen
Rob van den Broeke, directeur van Rijswijk Wonen: "Er zijn geen makkelijke oplossingen. Dit is echt het beste wat we kunnen doen."
Rob van den Broeke, directeur van Rijswijk Wonen: "Er zijn geen makkelijke oplossingen. Dit is echt het beste wat we kunnen doen." (Foto: RH)

Al tientallen jaren voldoen ze eigenlijk niet meer: 332 woningen in Te Werve Oost. Bewoners van de portiekflats hebben last van schimmel, vocht, tocht en geluidsoverlast. Eigenlijk is er maar één manier om de mensen weer goed te laten wonen: slopen en nieuwe woningen bouwen.

Rijswijk Wonen besluit deze ingrijpende stap nu door te voeren, zo maakte de woningcorporatie donderdag 28 april bekend in een brief aan de bewoners. Wij spreken directeur Rob van den Broeke enkele dagen eerder. Hij wil de beslissing uitleggen, juist omdat hij zulke grote gevolgen heeft voor de mensen die in Te Werve Oost wonen. Het oostelijk deel van Te Werve is het gebied tussen de Sir Winston Churchilllaan, Generaal Berenschotlaan, Idenburglaan en Van Vollenhovenlaan.

Toen Van den Broeke in september 2019 directeur van Rijswijk Wonen werd, was al jaren duidelijk dat er iets met de woningen in dit gebied moest gebeuren. De opzichters van Rijswijk Wonen konden de problemen in de woningen niet meer oplossen. “Het is makkelijk om te zeggen: ‘Je moet beter ventileren’. Ventileren is op een gegeven moment niet meer genoeg.”

Slopen als oplossing voor de verouderde jaren ‘50-woningen kwam al eerder ter sprake, maar mede door bestuurswisselingen werd dit plan nooit doorgezet. Tot nu. “We gaan het gewoon doen”, aldus Van den Broeke.

Beste oplossing

Met deze stap geeft hij antwoord op de vraag ‘Wanneer gaan jullie er eens mee aan de slag?’, die al jaren vanuit de politiek werd gesteld. Sowieso investeert Rijswijk Wonen “tegen de klippen op,” vertelt de directeur. “Neem de Rembrandtkade, of de bijna 300 woningen in de Muziekbuurt.” Die woningen worden ingrijpend verbeterd. Kan dat niet ook gewoon in Te Werve Oost? “Helaas niet,” antwoordt de directeur.

Uiteindelijk zullen mensen er blij mee zijn

“En met kleine ingrepen kunnen we de mensen ook niet helpen. Het is bouwtechniek uit de jaren ‘50, er was toen weinig geld. En ook áls we zouden renoveren, zouden mensen tijdelijk hun huis uit moeten. Er zijn geen makkelijke oplossingen. Dit is echt het beste wat we kunnen doen.”

 Eigenlijk is het goed nieuws: na de sloop van de woningen, komen er méér woningen terug. Zowel appartementen als eengezinswoningen. Goede woningen, die gasloos zijn en energiezuinig. Er zitten huurwoningen bij voor verschillende inkomens: van sociale huur tot de door de gemeente zo gewenste middenhuur. Hoge stookkosten behoren dan tot de verleden tijd. Mensen krijgen terugkeergarantie: ze wonen tijdelijk ergens anders, maar mogen dan terug naar hun vertrouwde, sterk verbeterde wijk. Van den Broeke is ervan overtuigd: “Uiteindelijk zullen mensen er blij mee zijn.”

We gaan het sámen doen

Donderdag 28 april hebben de bewoners de brief gekregen. Daarvoor gingen medewerkers van Rijswijk Wonen persoonlijk de deuren langs. Van den Broeke: “Dit is het moment om het gesprek met mensen aan te gaan.” Om dezelfde reden zal hij zelf ook aanwezig zijn op de informatieavonden in mei. Bijzonder vindt hij dat niet. “Mensen verdienen dat.

We ontwikkelen de nieuwe wijk met de mensen sámen. Voordat we gaan slopen, gaan we eerst zorgvuldig met elkaar spreken.” Behalve een beter huis met meer wooncomfort en minder stookkosten, zijn er meer voordelen: “De bewoners krijgen voorrang op andere woningzoekenden. Ook krijgen ze een ruimhartige verhuiskostenvergoeding. We willen de mensen helpen.”

De komende tijd wordt spannend, maar boven alles vindt de directeur het mooi dat hij dit voor mensen kan doen. De energietransitie gaat hem aan het hart. “We moeten af van die energielekke woningen en toewerken naar een gasloze toekomst. Mensen kunnen daarvoor op ons rekenen.”

De nieuwe woningen worden gebouwd in 2025. De sloop begint op zijn vroegst in de tweede helft van 2024. Omdat Rijswijk Wonen het echt sámen met de bewoners wil doen, komen er informatieavonden en huis-aan-huisgesprekken. Er komt een website over de wijk, en een e-mailadres en telefoonnummer voor vragen. Mensen mogen zelf aangeven of ze willen terugkeren in de wijk.

De portiekflats in Te Werve Oost zijn in de jaren '50 gebouwd met bouwmateriaal van matige kwaliteit.