Burgemeester Verkerk tijdens Dodenherdenking: ‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend’

Algemeen
Burgemeester Bas Verkerk en wethouder Larissa Bentvelzen leggen een krans bij het monument voor de gevallenen.
Burgemeester Bas Verkerk en wethouder Larissa Bentvelzen leggen een krans bij het monument voor de gevallenen. (Foto: RH)

“Vandaag herdenken we de soldaten, verzetstrijders en burgers die zijn omgekomen voor de vrijheid. Het is belangrijk dat we de herinnering levend houden”, sprak burgemeester Bas Verkerk op 4 mei bij het Monument voor de Gevallenen’ in Park Hofrust.

Door Robert Heijdemann

Het is voor het eerst na Corona dat de jaarlijkse dodenherdenking zonder beperkingen plaatshad. Dat, in combinatie met de oorlog in de Oekraïne zorgde ervoor dat veel Rijswijkers, van jong en oud, hierbij aanwezig waren.

Stille tocht

De herdenkingsbijeenkomst begon in de Oude Kerk waar Ad Hoogenboom het verhaal van zijn vader vertelde. Leendert Hoogenboom maakte deel uit van een verzetsgroep. Hij werd door verraad opgepakt en overleed in Dachau. Aansluitend volgde een stille tocht van de kerk naar het monument. Na de twee minuten stilte en het Wilhelmus legden burgemeester Verkerk en wethouder en loco-burgemeester Larissa Bentvelzen een krans.

Sinds de invasie in Oekraïne zien we hoe kwetsbaar onze vrijheid is

Kwetsbaar

In zijn toespraak sprak de burgemeester over al die dappere mensen die hun leven gaven voor onze vrijheid. “Vrijheid geef je door, door alle tijden heen. Sinds de bevrijding is driekwart eeuw verstreken. Er zijn steeds minder mensen die de oorlog zelf hebben meegemaakt. Daarmee ligt de vergetelheid op de loer. Het is belangrijk dat we met z’n allen de herinnering levend houden. De vrijheid is niet vanzelfsprekend. Sinds de invasie in Oekraïne zien we hoe kwetsbaar onze vrijheid is.”


Scouts van Scouting Dorus Rijkers staan bij de vlag en de trompettist van Forum Hadriani geeft het Taptoe-signaal.

Kwetsbaar

“De persoonlijke verhalen van Oekraïners en de beelden van vluchtelingen op overvolle perrons, mensen in schuilkelder, kapot geschoten gebouwen en lichamen op straat maken de meeste indruk. Dat geeft ons een gevoel van machteloosheid,” vervolgde de burgemeester. “De oorlog in de Oekraïne toont aan hoe kwetsbaar vrijheid is. Leven in vrijheid gaat niet vanzelf. Laten we ons massaal inzetten voor de vrijheid, elke dag opnieuw. En laten we die vrijheid van ons doorgeven aan de nieuwe generatie.” Aansluitend op de toespraak volgde een defilé van de aanwezigen langs het monument.