De actiegroep Pasgeld Natuurlijk strijdt voor behoud van het groene Landschapspark Pasgeld.
De actiegroep Pasgeld Natuurlijk strijdt voor behoud van het groene Landschapspark Pasgeld. (Foto: Archief/Natuurlijk Delfland)

6 op de 10 inwoners van Zuid-Holland snakt naar meer natuur

Algemeen

Uit een onderzoek van natuurbeschermingsorganisatie het Zuid-Hollands Landschap blijkt dat ruim 88% van de inwoners natuur in hun omgeving belangrijk vindt. Van de ondervraagden wil ruim de helft meer natuur in hun provincie. Bijvoorbeeld om te kunnen ontspannen en sporten, maar opvallend genoeg ook omdat veel mensen zich zorgen maken om de biodiversiteit in de provincie. 

Het Zuid-Hollands Landschap maakt het nu mogelijk dat inwoners zelf meehelpen meer natuur aan te kopen en daarmee onmisbaar groen te behouden voor volgende generaties.

De provincie Zuid-Holland is de drukst bevolkte provincie van Nederland. Een gebied waar de natuur flink heeft moeten inleveren. Van alle provincies heeft Zuid-Holland het minste groen per inwoner. De zorgen over het gebrek aan natuur en groen zijn er groot.

Bijna 70% van de inwoners maakt zich zorgen om biodiversiteit

Natuur staat onder druk. Door onder meer verstedelijking krijgen dieren, planten en insecten steeds minder de ruimte, waardoor soorten dreigen te verdwijnen. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 70% van de inwoners in Zuid-Holland zich zorgen maakt om het verlies van biodiversiteit in de regio. De angst dat soorten verdwijnen leeft zowel onder stedelingen als inwoners van landelijk gebied binnen de provincie.

Is Zuid-Holland te vol voor natuur?

Opvallend is dat veel ondervraagden graag meer natuur willen, maar aangeven dat zij denken dat dit niet mogelijk is. Zuid-Holland is te vol, of er spelen misschien andere belangen die in de besluitvorming zwaarder wegen. Een respondent geeft aan: “Best ironisch, iedereen wil meer natuur, maar toch komt het er niet. Men denkt dat het niet past. Maar dat is natuurlijk onzin. Natuur is ook een keuze! Kennelijk wegen de belangen voor meer bedrijven, industrie en woningen toch zwaarder.” Een overweldigende meerderheid van de ondervraagden kiest liever voor meer natuur dan voor nieuwe wegen, vakantieparken of winkelcentra.

Meer natuur, het kan

Dat natuur een keuze is, onderschrijft Michiel Houtzagers, directeur van het Zuid-Hollands Landschap: “Het is een complex vraagstuk, maar meer ruimte voor natuur in Zuid-Holland is wel degelijk mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan leegstaande bedrijventerreinen of landelijk areaal, dat zijn bij uitstek gebieden waar we natuurwaarde kunnen vergroten.” Niet alleen de inwoners van Zuid-Holland willen meer ruimte voor natuur. Al jarenlang werkt het Zuid-Hollands Landschap aan het behoud en de uitbreiding van natuur in de provincie.

Nu ook mogelijk om als inwoner natuur te kopen

Het is nu ook mogelijk om als inwoner van Zuid-Holland natuur te kopen. Met de campagne Meer natuur, het kan! kunnen inwoners van Zuid-Holland concrete aankoopkansen voor nieuwe natuurgebieden verzilveren. Het Zuid-Hollands Landschap zorgt er met bijdragen van particulieren voor dat nieuwe natuur wordt aangekocht, goed wordt beheerd en behouden blijft voor volgende generaties.

Afbeelding
Een ‘coppie’ koffie met de wijkagenten in Oud Rijswijk Politie 21 uur geleden
Afbeelding
Dapper Lokomotief strijdt eervol tegen ZZ Leiden Sport 3 dec, 06:53
Afbeelding
Geld vanuit Rijk voor tijdelijke woningen op azc-terrein nog onzeker Politiek 2 dec, 22:57
Afbeelding
Aantal jonge verkeersslachtoffers stijgt in Rijswijk Algemeen 2 dec, 22:15
Afbeelding
Heel Nederland kon vandaag binnenkijken in deze woning in Rijswijk Cultuur 2 dec, 17:50
Afbeelding
Man (36) aangehouden in woning aan Generaal Spoorlaan Politie 2 dec, 12:01
Afbeelding
7 leuke dingen om binnenkort te doen in Rijswijk Cultuur 2 dec, 09:44
Afbeelding
Knijnenburg Producties ondersteunt Don Bosco Rijswijk met donatie voor project Tweede Thuis Algemeen 2 dec, 07:03
Afbeelding
Nationale Operette voert Weihnachtskonzert uit in Rijswijkse Schouwburg Cultuur 1 dec, 23:25
Afbeelding
Door koud weer gaan asfalteringswerkzaamheden A20 niet door Algemeen 1 dec, 23:14
Afbeelding
Nieuwe burgemeester bij Dickens Feest in Oud Rijswijk Cultuur 1 dec, 23:06
Afbeelding
Agent raakt gewond in Haagse Schilderswijk na overwinning Marokko UPDATE 1 dec, 19:25
Afbeelding
Hulp voor 1.000 Rijswijkers om snel energie te besparen Algemeen 1 dec, 19:13