Jenish (l) en Jasper samen met wethouder Larissa Bentvelzen in de raadzaal op de plek van de burgemeester.
Jenish (l) en Jasper samen met wethouder Larissa Bentvelzen in de raadzaal op de plek van de burgemeester. (Foto: Robert Heijdemann)

Rijswijkse kinderen op stoel burgemeester tijdens prijsuitreiking Spaarvarken-actie

Algemeen

Als een echte burgemeester zitten de 10-jarige Jasper en de 8-jarige Jenish in de raadzaal van Rijswijk. Zelfs de microfoon is ingeschakeld en hun beeltenis wordt getoond op de beeldschermen. Zo, klaar voor de raadsvergadering. Dat alles paste bij de ontvangst die zij woensdagmiddag kregen van wethouder Larissa Bentvelzen. Zij zijn immers de winnaars van de grote Spaarvarken-actie tijdens de Week van het Geld.

In het begin zijn de jongens een beetje stil, maar al snel komt de bravoure boven en hebben ze het hoogste woord. Dit vinden ze toch wel wat. Iedereen die naar hen luistert. Tijdens de Week van het Geld (28 maart tot en met 1 april) deden zij als leerling op een van de zeventien Rijswijkse basisscholen mee aan een knutselopdracht. 

Eerste en tweede prijs

Zij maakten van een bouwplaat een geldkistje en kleurden dat in fraaie kleuren. De geldkistjes van Jasper en Jenish wonnen de eerste en tweede prijs. Goed voor een eerste prijs – het zakgeldspel – en de tweede prijs – een cadeaubon voor Bol.com, uitgereikt door de wethouder.

Jong geleerd

Veel onderzoeken tonen aan dat wanneer kinderen jong vertrouwd worden gemaakt met alle aspecten van geld, zij later minder snel in de financiële problemen raken. Larissa: “Leren omgaan met geld is erg belangrijk. Geldzorgen kunnen een groot gevolg hebben op je leven, terwijl ze vaak voorkomen konden worden.” Dat is ook de reden dat zij zich elk jaar inzet voor de ‘geldlessen’ op de scholen. “Kinderen moeten goed met geld leren omgaan”.

Oud gedaan

Omgaan met geld gaat om meer dan rekenen met euro’s. Wat doe je, als al je vriendjes hun zakgeld uitgeven aan snoep, maar jij wilt eigenlijk sparen voor iets groters? Of als je graag iets wilt kopen, maar je hebt niet genoeg geld? 

Van jongs af aan oefenen met sparen

Door van jongs af aan te oefenen met sparen, plannen en keuzes maken leren kinderen vaardigheden die op latere leeftijd hard nodig zijn. Besteed daarom al op jonge leeftijd aandacht aan omgaan met geld. Immers, jong geleerd is oud gedaan.

Keuzes maken

Wanneer kinderen zakgeld krijgen, ontdekken ze al snel dat sommige aankopen veel geld kosten en andere weinig. En dat je voor grote dingen moet sparen. Je kan straks ook geld nodig hebben omdat er iets kapot gaat of omdat je heel graag iets wilt hebben. Je kunt dan geld sparen of geld lenen. Wat zijn de verschillen en waar kies je voor? Je geld geef je maar één keer uit. Dus je moet goed nadenken wat je ermee doet.

‘Geldjes’

Larissa vertelde Jasper en Jenish dat zij vroeger ook leerde om te sparen. Haar zoontje van tweeënhalf jaar weet ook al een beetje wat geld is. “Hij noemt centjes nu geldjes.” De jongens begrijpen deze woordenverwisseling best. “Je geld bestaat toch uit centjes!”, leggen ze de wethouder uit.

Afbeelding
Bijna 1000% meer uitnodigingskaarten verstuurd; in Zuid-Holland minste aantal feestjes Algemeen 28 jun, 11:45
Afbeelding
Ook Zonnebloem Rijswijk bezocht het Varend Corso Westland Cultuur 28 jun, 09:59
Afbeelding
Auto vakantieklaar? Rijden maar! Auto 28 jun, 08:54
Afbeelding
Bezorgde huisartsen willen donderdag urgente thema’s bespreken met gemeenteraadsleden tijdens ‘inloopconsult’ Algemeen 27 jun, 21:51
Afbeelding
Wethouder Brederodeschool in Rijswijk wint wisseltrofee Afvalrace Algemeen 27 jun, 16:45
Afbeelding
Flinke vertraging en files op wegen rond Rijswijk Algemeen 27 jun, 15:46
Afbeelding
Wat maakt Rijswijk tot een mooie stad? Algemeen 27 jun, 14:30
Afbeelding
Nieuwe trainersstaf korfbalvereniging Refleks bekend Sport 27 jun, 11:52
Afbeelding
Neuropsycholoog Erik Scherder in Rijswijkse Schouwburg: ‘Bewegen letterlijk van levensbelang’ Algemeen 27 jun, 08:55
Afbeelding
5 redenen om een bos bloemen cadeau te geven advertorial 27 jun, 07:30
Afbeelding
Nagenieten van het Varend Corso 2022 in Rijswijk Algemeen 26 jun, 21:56
Afbeelding
Uitbreiding Lief en Leed Rijswijk naar meer wijken Algemeen 26 jun, 12:00
Afbeelding
VVD Rijswijk feliciteert restaurant, hotel en spa Savarin met uitbreiding Politiek 26 jun, 08:23