Rijswijk Groenste Stad van Nederland

Algemeen
Wethouder Armand van de Laar (rechts) krijgt de prijs voor 'Groenste stad van Nederland' uitgereikt.
Wethouder Armand van de Laar (rechts) krijgt de prijs voor 'Groenste stad van Nederland' uitgereikt. (Foto: Gemeente Rijswijk)

Rijswijk is eind januari uitgeroepen tot ‘groenste stad van Nederland’ en liet daarmee Delft (tweede) en Soest (derde) achter zich op het erepodium. Op 24 januari nam wethouder Armand van de Laar de Groene Stad Challenge Award in ontvangst namens de gemeente Rijswijk. Wethouder Armand van de Laar: “Rijswijk heeft inderdaad veel groen te bieden. Er is altijd een plek waar men kan genieten van de natuur in de stad. De Award is een erkenning voor al het harde werken van iedereen in de stad.” Waarom won Rijswijk de ‘Groene Stad Challenge Award’ als groenste stad van Nederland? Op verschillende gebieden werd er vanuit de lucht gekeken naar het Rijswijkse groen. Van de acht onderdelen die werden bekeken, eindigde de gemeente Rijswijk bij drie als de beste. 

Groen in Rijswijk
Hoogste aantal vierkante meters groen per inwoners, gezondste vegetatie en hoogste percentage gras

Rijswijk kent het hoogste aantal vierkante meters (122 m2) groen per inwoner, het heeft de gezondste vegetatie en het hoogste percentage gras (30 procent). De komende weken kijken we naar de verschillende aspecten van het groen in Rijswijk. Onze gemeente staat onder meer op de kaart vanwege het Wilhelminapark en de Landgoederenzone. Verder doet de gemeente Rijswijk er alles aan om zoveel mogelijk groen in de gemeente aan te leggen. De ambitie is hoog om het woongenot nog groter te maken. In Rijswijk houden verschillende organisaties en diensten zich bezig met het groen. Vanuit de gemeente gebeurt dat, maar ook enkele particuliere initiatieven hebben het beste voor met het groen in Rijswijk. De gemeente probeert in verstedelijkte gebieden zoals in het Havenkwartier, Stadscentrum Bogaard en de Plaspoelpolder met nieuwe plannen het groen een prominente plek te geven.

De biodiversiteit is een steeds terugkerend thema. Dit wordt onder meer goed gemonitord door de stadsecoloog. De dienst groenonderhoud zorgt ervoor dat er gesnoeid wordt en de straten geveegd. Ook verschillen[1]de ondernemers zijn bezig om hun omgeving te vergroenen. Er is een Platform “Groen in Rijswijk” dat zich onder meer bezig houdt met het landelijke project Steenbreek waarbij zoveel mogelijk de stenen worden vervangen door groen. Zeker met het zicht op de gemeenteraadsverkiezingen is het goed om te weten dat veel lokale partijen het groen een prominente plek hebben gegeven in hun verkiezingsprogramma. De plannen omvatten van een grotere inzet van de dienst groenonderhoud om meer mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen tot plannen die ervoor moeten zorgen dat onze gemeente een openbare ‘Keukenhof’ gaat worden.

De Groene Stad Challenge loopt sinds 2021 en helpt gemeentes hun groenambitie sneller te realiseren. De combinatie van de methodieken van NL Greenlabel, de Husqvarna Urban Green Space Index en de kennis en data van Sweco, stelt het team in staat inzicht te geven in de mate van vergroening per wijk of buurt, en waar ruimte is voor meer groen. Sweco analyseerde hiervoor data, satellietbeelden, luchtfoto’s en Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) van ruim 100 gemeentes in 6 provincies. Wilt u meer weten? Kijk op www.groenestadchallenge.nl.

(Dit artikel valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie)