Einde aan taboe voor jonge mantelzorgers: centraal adviespunt geopend bij Welzijn Rijswijk

Algemeen
Tijdens een netwerkbijeenkomst voor mantelzorgers wordt de samenwerking tussen de verschillende instanties gevierd
Tijdens een netwerkbijeenkomst voor mantelzorgers wordt de samenwerking tussen de verschillende instanties gevierd (Foto: Robert Heijdemann)

Eén op de vijf jongeren is mantelzorger. Naast hun school, huiswerk en vrienden zorgen zij voor een zieke moeder of invalide broertje. Dat is zwaar, maar daarmee komen ze niet naar buiten. 

“Jonge mantelzorgers praten er niet zo makkelijk over, toch willen we ze graag in beeld krijgen en ondersteunen”, zegt Nuri Akyol van Welzijn Rijswijk Mantelzorg. “Organisaties die veel met Rijswijkse jongeren werken, gaan nu samenwerken.”

“We hebben een nieuw welzijnsbeleid. De gemeenteraad vindt het project ‘Jonge Mantelzorgers’ heel belangrijk”, aldus wethouder Johanna Besteman donderdagmiddag tijdens een netwerkbijeenkomst voor mantelzorgers. “Het is zwaar om op te groeien met een gezinslid dat chronisch ziek of gehandicapt is. Daar moet aandacht voor zijn. Door goede samenwerking kunnen we voorkomen dat een jonge mantelzorger buiten de boot valt.”

Samenwerken

Bij Welzijn Rijswijk is nu een centraal ‘aandacht- en adviespunt’ van start gegaan. Daar kunnen organisaties terecht voor informatie om te voorkomen dat jonge mantelzorgers in de problemen raken door vermoeidheid, stress, psychische problemen, concentratieproblemen en slaaptekort.

Voor acute gevallen is dit het aanmeldpunt om jonge mantelzorgers snel te helpen. Organisaties die samenwerken zijn onder meer scholen, de politie, GGD, Don Bosco, Stichting Fonteynenburg, Indigo preventie, Centrum voor Jeugd en Gezin, Kompassie en Welzijn Rijswijk.


Lisette Elgershuizen interviewt Viroen over zijn ervaringen als jonge mantelzorger. - RH

Z’n moeder wassen

Het is niet altijd eenvoudig een jongere mantelzorger te ‘herkennen’. Juist omdat zij er niet openlijk over praten, bang als apart te worden beschouwd. Viroen is een jonge mantelzorger: “Toen ik 16 jaar was, kreeg mijn moeder kort achter elkaar vier hersenbloedingen. Je denkt niet na, maar pakt gelijk aan. Niet altijd makkelijk, want hoe is het als je als jongen je moeder moet wassen. Aan niemand durf je het te vertellen.” 

Aan niemand durf je het te vertellen

Viroen besloot de decaan op school in vertrouwen te nemen en hem te vragen het aan de leerkrachten te vertellen. “Dat heeft mij enorm geholpen. Op school werd ik goed opgevangen”.

Coach of buddy

Wat heeft een jongere mantelzorger nodig? Viroen: “Het is wel fijn als iemand naar je luistert, begrip toont en je een helpende hand kan bieden, waar je terecht kan voor advies. Een soort coach of buddy. Ik heb het goed getroffen op school, maar voor velen zou een meer flexibelere opstelling van de school ook helpen.”

Kijk ook op: https://viroen.nl . Met vragen kan je terecht bij mantelzorg@welzijn-rijswijk.nl.