Het verenigingsleven in Rijswijk: Projektkoor Rijswijk

Algemeen
Nieuwe en jonge leden zijn van harte welkom bij het Projektkoor. “Bij deze dan ook een oproep aan hen om tenminste een keer te komen kijken. Je wordt meteen in onze groep opgenomen.”
Nieuwe en jonge leden zijn van harte welkom bij het Projektkoor. “Bij deze dan ook een oproep aan hen om tenminste een keer te komen kijken. Je wordt meteen in onze groep opgenomen.” (Foto: FL)

Voor de laatste aflevering van onze serie over het verenigingsleven van Rijswijk gingen we op bezoek bij een repetitie van het Projektkoor Rijswijk. Als je wilt kun je er zo bij. Maar enig talent voor zingen is natuurlijk wel nodig.

Verenigingsleven in Rijswijk

Door Frans Limbertie

De vrijdagavonden bij Welzijn Rijswijk worden opgeëist door het Projektkoor Rijswijk, dat vier jaar terug haar 25-jarig bestaan vierde. En ze zijn breed georiënteerd. Ga maar na: van wereldmuziek tot pop- en filmmuziek en van Iers tot klassiek: het is er allemaal.

Een kwartier voor de repetitie begint, doen de dames zich nog te goed aan koffie, thee en spijzen. Intussen zijn de zes mannen van het koor zich, onder leiding van voorzitter Joop Roland, alvast aan het inzingen in de grote zaal. “Nee, ik ben niet de dirigent”, verontschuldigt hij zich. “Die komt er zo meteen aan, maar ik geef vaak even al wat zangles vooraf.” Er wordt hard gewerkt aan een Ierse Folksong getiteld ‘Carrickfergus’, volgens Roland een moeilijk stuk om te zingen. 

Leden eerste uur

Ineke is al lid sinds een halfjaar na de oprichting. “De saamhorigheid onderling hier is best groot. Natuurlijk hebben wij ook last gehad van corona. Veel koren kregen te maken met een terugloop van leden, maar bij ons is iedereen gebleven.” Ook Guus is een oudgediende. “Het leuke van dit koor is dat we alle muziekgenres behandelen”, zegt ze. “We werken voor elk project een thema uit tot muziektheater met zang en kleding, en we besteden ook veel aandacht aan regie en decors. Hierdoor wordt ieder project ook meteen een concert.”

Jong talent gezocht

Net als veel koren, is ook het Projektkoor op zoek naar jong talent. De meeste koorleden zijn al sinds ‘jaar en dag’ verbonden aan dit koor. Sandra was vijf jaar oud toen ze de eerste schreden op weg naar haar eerste koor zette. Van het Projektkoor is ze al 23 jaar lid. “Toen al was ik de jongste en dat ben ik nog steeds.” Zingen is haar met ‘de paplepel’ ingegoten. Door mede koorgenoten wordt ze ‘de nachtegaal van Rijswijk’ genoemd. “Ik zong eerder dan ik praatte. Mijn moeder zong als ik huilde. Dat hielp, daarna werd ik gelijk stil, zo bijzonder vond ik het.”

Penningmeester

Norbert de Kramer is de penningmeester van het koor. Zelf zingen doet hij niet. Wel is zijn vrouw actief als koorzangeres. “Ik ben er een beetje ingerold nadat de vorige penningmeester ermee stopte. Je kunt wel stellen dat mijn vrouw mij min of meer heeft overgehaald voor deze job”, zegt hij. “Ik zou dit eigenlijk maar tijdelijk doen, maar ga inmiddels al mijn zevende jaar in. Zo zie je maar hoe het kan lopen.” 

Tijdens de repetities zit hij meestal rustig op een stoeltje te genieten van de zang. “Ik ben natuurlijk meer van de bestuursvergaderingen waar ons beleid wordt gemaakt. Voor elke project dat we uitoefenen is er een muziekcommissie die de stukken uitzoekt en een projectcommissie die verantwoordelijk is voor het organisatorische gedeelte.” 

Haags Conservatorium

Penningmeester De Kramer geeft verder aan dat elk jaar er minstens één groot optreden is, en daarnaast nog een paar kleine. Bijzonder is dat bij grote concerten vaak samen wordt gewerkt met studenten van het Haags Conservatorium. “Met speciaal gearrangeerde muziek voor een klein strijkersensemble maken we de muziek veel mooier om te zingen.” De afgelopen twee jaar is door ‘welbekende redenen’ van grote concerten niets gekomen, maar op korte termijn wil het koor die schade gaan inhalen.

“Even voor achten komt iedereen zo’n beetje binnenlopen”, vertelt De Kramer. “We drinken koffie samen, kletsen wat en gaan dan serieus aan het werk onder leiding van onze dirigent Michel Hogenes en pianiste Alina Konstantinova. Na afloop is er altijd een ‘vrolijke nazit’. Geïnteresseerd? Neem contact op met het PKR via voorzitter@projektkoorrijswijk.nl.