400 besmettingen met apenpokkenvirus in Nederland, bijna 40 in Haaglanden

Algemeen
Een abstracte representatie van het apenpokkenvirus.
Een abstracte representatie van het apenpokkenvirus. (Foto: Pixabay)

Het apenpokkenvirus is nu ongeveer twee maanden in Nederland. Donderdag 7 juli maakte Ernst Kuipers bekend dat er in Nederland ongeveer 400 bevestigde gevallen zijn. In de regio Haaglanden ging het begin deze week om 36 besmette personen; genoeg reden voor de GGD om op te schalen.

Wereldwijd zijn er ongeveer 7000 besmettingen. Nog steeds gaat het vrijwel altijd om mannen die intiem zijn geweest met mannen. Het ziekteverloop valt over het algemeen mee. In Nederland is er tot nu toe niemand met apenpokken opgenomen in het ziekenhuis. In heel Europa waren er 60 ziekenhuisopnames, en één persoon op de IC. 

Vrouwen en kinderen

Vrouwen en kinderen kunnen het virus wel krijgen, maar dit is heel zeldzaam. In Nederland is monkeypox vastgesteld bij één kind in de basisschoolleeftijd en bij één vrouw. In heel Europa zijn dit drie kinderen en vijftien vrouwen.

Speciale testruimtes

In onze regio hebben de GGD’s in Den Haag en Rotterdam de afgelopen weken speciale testruimtes ingericht om te testen op monkeypox. Dit is om eventuele besmettingen op de testlocaties te voorkomen. Wie vermoedt dat hij of zij het virus heeft, dient contact op te nemen met de huisarts of telefonisch met de GGD. Het telefoonnummer van GGD Haaglanden is (088) 355 01 00.

Symptomen en besmettelijkheid

De symptomen van het apenpokkenvirus zijn koorts, hoofdpijn, spierpijn, gezwollen lymfeklieren, rillingen en moeheid. Na 1 tot 3 dagen krijg je uitslag. Dat begint met vlekken, die overgaan in blaasjes. Meestal begint de uitslag in het gezicht en verspreidt het zich naar het hele lichaam. Na het indrogen van de blaasjes blijven er korsten over. Deze vallen na 2 tot 3 weken van de huid af. Pas dan is iemand niet meer besmettelijk.

Adviezen

Apenpokken is een ziekte die van dier op mens over kan gaan. Maar dat gebeurt vooralsnog alleen in Afrika. In Europa vindt de verspreiding plaats van mens op mens. Wie rechtstreeks contact heeft gehad met een besmet persoon, wordt daarom geadviseerd voorlopig geen intiem of seksueel contact te hebben. Wie risicocontact heeft gehad, wordt geadviseerd zich te laten vaccineren door de GGD. Met monkeypox besmette personen moeten in isolatie gaan.