Slopen en er een stadspark van maken?
Slopen en er een stadspark van maken? (Foto: Robert Heijdemann)

Sloop deel Rijswijks station dreigt

Algemeen

Het ruim 25 jaar oude Rijswijkse station kampt al jaren met veel problemen. In het stadhuis wordt serieus gesproken over het slopen van de ingang aan het Pyramideplein. Hier komen dan geen woningen maar bomen, een ‘binnenstedelijk park’. Reden voor diverse raadsleden aan de bel te trekken.

Annemarie Jorritsma, de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat, opende het nieuwe station in 1996. “Het was toen een modelstation”, herinnert BVR-fractieleider Ger Kruger zich nog goed. “Ze werd feestelijk ontvangen door burgemeester Mr. Pieter Roscam Abbing.”

Tunnelbuis van 650 meter 

Het station is ondergronds gelegen. De tunnelbuis is ongeveer 650 meter lang. Er zijn twee ingangen. Aan de ene zijde het Piramideplein, aan de andere zijde het Generaal Eisenhowerplein. De Sprinters stoppen aan de zijde van het Generaal Eisenhowerplein. Het bouwontwerp met het lange perron zorgde vanaf het begin al voor een zieltogend bestaan van de ingang Pyramideplein.

Onaangenaamste station 

Bij onderzoek in 2016 door reizigersorganisatie Rover bleek dat station Rijswijk door een groep reizigers als het onaangenaamste station van Nederland werd beschouwd. “Reizigers ervaren het station als zeer onprettig. Het is slecht verlicht en het stink er, het is kaal en het is ongezellig. Er zijn geen goede voorzieningen en het onderhoud is gebrekkig.”

Beterschap beloofd 

In april van dit jaar kwam het College van Burgemeester en Wethouders al met de belofte onderhoud te plegen aan de roltrappen en te gaan werken aan een beter functionerend station. Dit werk is moeilijk omdat het station gedeeld eigendom is van de gemeente, de NS en ProRail.

Snelheid gewenst 

Twee weken terug kwamen GroenLinks en Beter voor Rijswijk met vragen. Ze verwachten door de bouw op korte termijn van veel nieuwe woningen meer treinreizigers. “De noodzaak het een goed functionerend station is hiermee groot. Het huidige station is in deze staat niet langer acceptabel”, aldus de raadsleden Maarten van ‘t Eind (GroenLinks) en Ger Kruger (Beter voor Rijswijk). “Op korte termijn moet er, naast de aanpak van achterstallig onderhoud, een plan komen voor een veilig en prettig station.” Zij suggereren ook een mogelijke eigendomsoverdracht van het station.

Geen woningen 

Op 10 juli verscheen het coalitie-akkoord, de leidraad voor de komende vier jaar voor college. Hierin lezen we: “Als besloten wordt dat de ingang van het station aan het Piramideplein wordt gesloopt, komen hier geen woningen voor in de plaats, maar is er ruimte voor een binnenstedelijk park.” Reden voor de CDA-raadsleden Menno van Enk en Simon Geleijnse hier vragen over ter stellen: hoe is de alinea over het slopen in het coalitie-akkoord terechtgekomen?

Vergroenen

“En als de ingang wordt gesloopt, waarom komen er dan geen woningen maar is er ruimte voor een binnenstedelijk park. Welke plannen heeft het college voor de ingang aan het Pyramideplein? Is het ‘slopen of sluiten’, of ‘slopen of herbouwen’?” Het college heeft toegezegd uiterlijk in oktober met antwoorden op de vragen te komen.

Afbeelding
Informatieavond over niet uitgezaaide prostaatkanker Partnerbijdrage 12 uur geleden
Afbeelding
Dit kost een woning in Rijswijk gemiddeld Financieel 13 uur geleden
Afbeelding
Na Rijswijk krijgt ook Den Haag eerste Tiny Forest Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Rijswijk Wonen helpt huurders met hoge energierekening Financieel 14 uur geleden
Afbeelding
Circa 30 woningen ontruimd na uitslaande brand in flat Loevesteinlaan Den Haag 112-nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Binnenkort opent nieuw centrum waar Rijswijkse kinderen veel leren over de natuur Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Aldi Herenstraat sluit zondag voor verbouwing Winkelen 5 okt, 17:23
Afbeelding
Rijswijks bedrijf ontsloeg thuiswerker die cameratoezicht weigerde Werken 5 okt, 14:22
Afbeelding
Uw droomhuis, op maat gebouwd Partnerbijdrage 5 okt, 09:17
Afbeelding
Inschrijving voor De Ontdekkers Rijswijk start vandaag Uit 5 okt, 06:30
Afbeelding
Gymjuf Ellen neemt afscheid na 44 jaar Werken 4 okt, 22:09
Afbeelding
Staatssecretaris Van der Burg is boos: aantal opvangplekken asielzoekers met 1250 gedaald Politiek 4 okt, 18:39
Afbeelding
39-jarige Rijswijker dinsdagochtend aangehouden in verdovende middelen-onderzoek Politie 4 okt, 17:21
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Rijswijk

Op Rodi Rijswijk volg je het laatste nieuws uit Rijswijk. Rodi Rijswijk informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Rijswijk

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Rijswijk in je mailbox.