Oekraïense vluchtelingen blij met door Rotaryclub Rijswijk gerepareerde fietsen

Algemeen
Weer fietsen die naar een nieuwe en blije eigenaar gaan.
Weer fietsen die naar een nieuwe en blije eigenaar gaan. (Foto: Robert Heijdemann)

De laatste drie maanden hebben leden van de Rotaryclub Rijswijk fietsen ingezameld en opgeknapt voor Oekraïense vluchtelingen. Donderdag 8 september kregen weer twaalf fietsen een nieuwe en vooral blije eigenaar.

Oekraïne

Door Robert Heijdemann

“Met fietsen zijn ze zoveel mobieler. Om kinderen naar school te brengen en te halen, boodschappen te doen of naar het werk te gaan”, vertelt Volker Dohne, voorzitter van de Rotaryclub Rijswijk. Deze organisatie is erg maatschappelijk betrokken. Zo ondersteunt zij met de opbrengsten van hun tweedehands boekenwinkeltje in de Kerkstraat bij de Oude Kerk elke maand veel goede doelen.

Fietsen uit de kelder

“Ons Fietsenplan kwam aan het rollen door een vraag van Jeroen, de begeleider van de Oekraïners in het Best Western Hotel. Hij wil graag fietsen. Vera Ootes van de gemeente hielp ons aan het aantal dat nodig is voor de in Rijswijk ondergebrachte Oekraïners,” vertelt Paul Francissen. “Na een artikel in Groot Rijswijk liep de mailbox binnen een paar uur snel vol met reacties van Rijswijkers. Sommige fietsen staan al een paar jaar ongebruikt in de kelder.”


 Paul Francissen


 Paul Francissen


 Paul Francissen


 Paul Francissen


 Ewoud Dunzelman

Nieuw slot

“De meerderheid van de fietsen die we ophalen, is in prima staat. Vaak is het een kwestie van afstellen van de remmen, nalopen van de verlichting en monteren van een nieuw slot”, vertelt Ger Bulder, die veel fietsen bij de gevers thuis ophaalt. “We mochten ze tijdelijk bij Don Bosco neerzetten. Heel fijn, want waar anders kun je zoveel fietsen kwijt?” Kort na de start van de actie worden de eerste fietsen uitgereikt.

Grotere vraag

“Al snel blijkt de vraag naar fietsen toch veel groter te zijn waarop we in eerste instantie op rekenden. Dat kwam ook omdat de landelijke vergoeding van openbaar vervoerskosten per 1 juni verdween. Even snel de tram of bus pakken om naar taalles in Delft te gaan was voorbij”, vult Paul aan. “Uiteindelijk staat de teller nu al boven de zestig, immers in de opslag hebben we ook nog twintig fietsen die nog opgeknapt moeten worden.”

Toekomstplannen

Drie maanden na de start van de fietsenactie kijkt de Rotary Club Rijswijk terug op een meer dan geslaagde activiteit. “We delen deze actie ook met andere Rotaryclubs elders in het land”, vertelt Volker. En in Rijswijk? “We zijn er inmiddels achter gekomen dat veel meer Rijswijkers een goede tweedehands fiets nodig hebben, maar daar het geld niet voor hebben. We kijken op dit moment of we doorgaan met ons Fietsenplan. Uitbreiden naar ‘arme’ mensen - wellicht samen met de Weggeefwinkel - is een optie.”

Uitbreiden naar ‘arme’ mensen is een optie

Paul, de coördinator van het project legt uit: “Wij kregen ook een verzoek van Jacinta Jansing van Welzijn Rijswijk. Zij hebben ook veel cliënten die behoefte hebben aan een goede fiets. Een vraag die alleen maar groter wordt. Ook is er contact met het Stanislas College. Hun praktijkschool wil meewerken aan het repareren van de fietsen. De kans is groot dat we doorgaan met ons Fietsenplan. Overigens, we hebben nog behoefte aan fietsen voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar om mee naar school ter gaan.”

Meehelpen

Wie nog een ongebruikte kinderfiets heeft staan, kan dat melden per mail aan fietsenplan@rotaryclubrijswijk.nl. Leden van de Rotaryclub nemen contact op en komen in onderling overleg de fietsen ophalen.