Rijswijks-Belang wil nu al werk maken van helft woningen voor eigen inwoners

Algemeen
Gemeenten mogen nu op 25% van de woningvoorraad voorrang geven aan eigen inwoners. Dat wordt 50%.
Gemeenten mogen nu op 25% van de woningvoorraad voorrang geven aan eigen inwoners. Dat wordt 50%. (Foto: Pixabay)

Het kabinet wil dat gemeenten de helft van alle koop- en huurwoningen kunnen toewijzen aan mensen die al binnen de gemeente wonen. Dat meldde NOS dinsdagochtend 13 september. Daarnaast moeten gemeenten voorrang kunnen geven aan mensen met een cruciaal beroep. Een wetswijziging die dat mogelijk moet maken, is vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. Rijswijks-Belang laat weten blij te zijn met deze ontwikkeling. 

Momenteel is er wettelijk voor 25% van de woningen voorrang voor eigen inwoners mogelijk. Dat wordt dus 50%.

Nu al aan de slag

Rijswijks-Belang gaat een motie indienen om het Rijswijks college nu al op te dragen aan de slag te gaan met deze wetswijziging. Dat moeten ook woningbouwverenigingen en andere partners, als het aan Rijswijks-Belang ligt. Mirjam Ten Brummelaar: “We weten hoeveel tijd een wijziging in beslag kan nemen. Daarom zal de fractie van Rijswijks-Belang een motie indienen om de gemeente en haar partners op te roepen om per ommegaande al met de voorbereiding te starten.” 

Blij met ontwikkeling

Voorrang voor eigen inwoners op woningen in Rijswijk is altijd al een belangrijk punt voor deze partij geweest. Fractievoorzitter Marc Weterings: “Rijswijks-Belang is blij met deze ontwikkeling van 25% lokaal maatwerk naar 50%. Wat ons betreft had het ook 75% mogen zijn. Dat staat ook in ons verkiezingsprogramma.”

Voorwaarden

Volgens NOS wijst minister De Jonge (CDA) erop dat starters vaak geen betaalbare woning kunnen vinden in hun eigen woonplaats “omdat de prijzen de pan uit rijzen doordat er fors wordt overboden. Vaak door mensen van buiten de regio. Ook senioren kunnen geen geschikt appartement vinden in hun eigen gemeente als ze willen doorstromen.” Ook is in de eigen woonplaats kunnen blijven volgens De Jonge belangrijk “voor de leefbaarheid en de vitaliteit van de regio.”

Blijven wonen in Rijswijk

Rijswijks-Belang ziet ook de voordelen van het kunnen blijven wonen in Rijswijk: “Nu kunnen Rijswijkse starters meer kans maken op een woning en daarmee ook eerder het ouderlijk huis verlaten, zonder te moeten verhuizen naar een andere gemeente. Ook voor de doelgroep ouderen, waaronder opa’s en oma’s, is deze ontwikkeling een zegen. Bij het kleiner gaan wonen kunnen ze gewoon in hun vertrouwde Rijswijk blijven wonen.”