Van voorleesestafette tot Kozakkenkoor: succesvolle Week van Lezen en Schrijven in Rijswijk

Algemeen
Tijdens de voorleesestafette werden er verschillende boeken voorgelezen.
Tijdens de voorleesestafette werden er verschillende boeken voorgelezen. (Foto: Gemeente Rijswijk)

Van donderdag 8 tot en met vrijdag 16 september staat Rijswijk in het teken van de Week van Lezen en Schrijven. Om aandacht te vragen voor taalvaardigheden zijn er allerlei activiteiten georganiseerd over (leren) lezen en schrijven. 

En dat is nodig, want in Rijswijk zijn er ongeveer 5.500 volwassenen die moeite hebben met lezen en schrijven. Wethouder Gijs van Malsen was aanwezig bij de voorleesestafette van Welzijn Rijswijk.

Taalmaatjes

Tijdens de voorleesestafette werden er verschillende boeken voorgelezen. Ook trad het Kozakkenkoor op en konden de deelnemers kennismaken met taalactiviteiten van Welzijn Rijswijk en vluchtelingenbegeleiding. Welzijn Rijswijk wordt hierbij geholpen door vrijwilligers die speciaal getraind zijn in het ondersteunen bij het leren van de Nederlandse taal. De vrijwilligers werden bij binnenkomst gekoppeld aan een taalvrager. Dat is iemand die hulp nodig heeft met lezen en/of schrijven. Samen zijn zij taalmaatjes, waarbij de vrijwilliger het taalmaatje ondersteunt bij het leren van de Nederlandse taal.

Grote gevolgen

Wethouder Van Malsen: “Het niet goed kunnen spreken of lezen van de Nederlandse taal heeft grote gevolgen. Dagelijkse bezigheden zoals boodschappen doen, werk vinden of het bijhouden van de administratie zijn dan lastig. Samen met onze maatschappelijke partners helpen we inwoners bij het verbeteren van hun taalvaardigheden. Dit is belangrijk, want het helpt mensen dezelfde kansen te geven om mee te kunnen doen in de Rijswijkse samenleving.”

Taalvrijwilliger worden?

Bent u goed met taal en vindt u het leuk om een Rijswijkse inwoner die moeite heeft met lezen en schrijven te helpen met het leren van de Nederlandse taal? Meld u dan aan als Taalvrijwilliger! Meer weten? Kijk dan op de website van Welzijn Rijswijk: www.welzijn-rijswijk.nl

Taalactiviteiten in Rijswijk

Als u Nederlands lezen, schrijven of praten lastig vindt, kunt u bijvoorbeeld langskomen in het Taalhuis. Zij helpen u graag en geven advies over wat het beste bij u past. Dit kan een activiteit in het Taalhuis zelf zijn, of een school of cursus in de buurt. Van leesclubs, taalmaatjes en lessen over taal en rekenen tot lessen over wegwijs worden op de computer en/of het internet. De website van het Taalhuis in Rijswijk: Taalhuis (bibliotheekaandevliet.nl) .