Ligt rapport over oorlogsmisdaden in Afghanistan in Rijswijk? ‘Doorzoek het archief’

Algemeen
Het Special Report over de oorlogsmisdaden van Australische militairen bevindt zich mogelijk in een archiefkast van Defensie in Rijswijk. Foto ter illustatie.
Het Special Report over de oorlogsmisdaden van Australische militairen bevindt zich mogelijk in een archiefkast van Defensie in Rijswijk. Foto ter illustatie. (Foto: Pixabay)

Een rapport over oorlogsmisdaden in Afghanistan ligt mogelijk in een archiefkast in Rijswijk. Dat meldt NRC. Het gaat om misdaden door Australische militaire elite-eenheden in 2010, Uruzgan.

De Australische militairen zouden een Afghaanse burger - een jonge, lokale boer die vanwege een naamsovereenkomst werd aangezien voor een bommenmaker - hebben gemarteld en vermoord. De details daarvan zijn niet mals: zo zou onder andere zijn tong uit zijn mond zijn verwijderd. De bommenmaker, voor wie de jonge boer werd aangezien, was verantwoordelijk voor een dodelijke aanslag op twee Nederlandse mariniers.

Special Report

De marteling en moord op de Afghaanse burger werden vastgelegd in een rapport - een zogeheten Special Report. Het werd verspreid op diverse harde schijven, én er was een papieren versie van. In november 2020 kwam er pas weer aandacht voor in Nederland. Toen bleek het, na een zoektocht van drie maanden, onvindbaar te zijn. 


Militairen in Afghanistan. Foto ter illustratie. - Pixabay

Kamervragen

Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP) gaat nu schriftelijke vragen stellen over het rapport, én onderzoek dat in 2020 was aangekondigd naar de marteling van 39 Afghaanse burgers door Australische militairen.

‘Harder zoeken’

Mogelijk zit het Special Report in een meterslange archiefkast vol dossiermappen in een Defensie-archief in Rijswijk, vermoedt NRC. De redactie van NRC vindt dat het zoek raken van het rapport niet strookt met het internationaal humanitair recht. “Harder zoeken, tot alle opties zijn uitgeput, is het enige wat erop zit.”