Bewoner wil hoge verkeersdrempels voor ‘racebaan’ Aletta Jacobsstraat

Algemeen
Het 30 km-bord in de Aletta Jacobsstraat haalt weinig uit. Hoge verkeersdrempels zijn hier nodig voor de verkeersveiligheid, vinden bewoners.
Het 30 km-bord in de Aletta Jacobsstraat haalt weinig uit. Hoge verkeersdrempels zijn hier nodig voor de verkeersveiligheid, vinden bewoners. (Foto: Robert Heijdemann)

Aan het begin van de Aletta Jacobsstraat staat een bord met maximaal 30 km. “Maar de auto’s en de busjes rijden met hoge snelheid door de straat, dat is gevaarlijk voor de kinderen. Er moeten een paar hoge verkeersdrempels komen”, vertelt Hans Huisman.

Hans en José wonen met veel plezier al zo’n 20 jaar in Steenvoorde-Zuid, in hun huis aan de Aletta Jacobsstraat. “Wel krijgen we wel steeds meer last van auto’s die de Aletta Jacobstraat als een racebaan gebruikten”, vult José aan.

Aan bel trekken

Bij de aanleg van de wijk is ervoor gekozen de Aletta Jacobsstraat een lange, rechte en ook brede straat te maken. “Dat nodigt uit om erg hard te rijden”, vindt Hans Huisman. Hij is in het verleden actief geweest voor de woningbouwcorporatie en de buurtvereniging dus is hij wel gewend om voor bewonersbelangen op te komen. “Ik ben eerst bij de politie geweest, maar die verwezen mij naar de gemeente. Die is verantwoordelijk voor de openbare gebieden zoals ook de straten.”

Kilometerregistratie

De gemeente plaatste een paal met kilometerregistratie-apparatuur. Daarmee zou een maand lang de snelheid van de passerende auto’s worden gemeten. Hans: “Maar na twee dagen verdween de paal alweer. Daarna werd het stil, een beloofde evaluatie is er nooit gekomen”. De laatste tijd merkt hij dat er weer steeds harder wordt gereden. Niet alleen door de bewoners uit de wijk, maar ook de busjes, zoals die voor het speciale vervoer.

Spelende kinderen

Bij de familie Huisman tegenover is een prachtig speelveld. Voor voetbal en basketbal. Ook is er een jeu de boulesbaan en een deel met speelwerktuigen voor de kleintjes. “Daar maken de buurtkinderen graag gebruik van. Het is ‘s middags daar een komen en gaan van kinderen. Daarnaast rolt er vaak een bal de straat op. Dat is het wel extra gevaarlijk als er auto’s veel te hard voorbij rijden”, is de mening van José.

Zinloos 30 km-bord

Wat is het verzoek van Hans en José aan de gemeente ? “De Aletta Jacobsstraat is breed, recht en lang. Om de snelheid van de auto’s met alleen een 30 km-bord auto’s terug te brengen, heeft geen zin, zo blijkt in de praktijk. Wij willen graag paar stevige verkeersdrempels. Dat is de enige manier om de straat, met name ook bij het speelveld, verkeersveiliger te maken”. Ze hopen dat de gemeente actie onderneemt of dat een gemeenteraadslid voor de belangen van de bewoners wil opkomen.