Straatpraat: ‘Altijd speurend op de fiets door de wijk’

Cultuur
Wendela op de Strijplaan met haar grijper.
Wendela op de Strijplaan met haar grijper. "Veel van het zwerfafval bestaat uit blikjes." (Foto: Robert Heijdemann)

In de rubriek Straatpraat vragen we Rijswijkers wat ze aan het doen zijn en waarom.

Straatpraat

Door Robert Heijdemann

Op de Strijplaan in De Strijp loopt Wendela. Met een grijper en een afvalzak. Zij woont al twaalf jaar in deze wijk. “Met heel veel plezier, het is hier heerlijk wonen”, vertelt ze.

Wat ben je aan het doen?

“Ik ben het zwerfafval in de straat aan het weghalen. Al een half jaar ben ik lid van de Zwerfafval Brigade in De Strijp.”

Waarom doe je dat?

“Je leefplezier is voor een groot deel afhankelijk van je directe omgeving. In ons wijkblad stond een oproep voor bewoners die de Zwerfafval Brigade wilden komen versterken. De leden houden in principe hun directe omgeving netjes en schoon.” 

Doe je dat vaak?

“Wanneer er in de buurt van mijn huis troep op straat ligt, dan gaat dat in de vuilniszak. Voor de gezelligheid lopen we ook vaak samen met buren. Met 23 buren lopen we elke laatste zaterdag door de wijk. Na afloop drinken we dan samen koffie. Maar ook tussentijds als ik afval zie liggen, gaat dat in de vuilniszak. Elke dag fiets ik op weg naar mijn werk door de wijk. Altijd speurend!”

Toekomst?

“Ik ga vooral lekker door, maar het mooiste zou zijn als iedereen zich één keer per dag bukt. Dan wordt onze wijk nog gezelliger!”