Rijswijkse kinderen willen een klimbos en trampolines

Cultuur
Wethouder Mark Wit krijgt de adviezen overhandigd door een aantal kinderrechtenambassadeurs.
Wethouder Mark Wit krijgt de adviezen overhandigd door een aantal kinderrechtenambassadeurs. (Foto: RH)

“Wij willen in Rijswijk graag uitdagendere speeltoestellen. Ook voor de kinderen van 9 jaar en ouder.” Dat is een van de adviezen die wethouder Mark Wit (o.a. Buurt- en speeltuinen) dinsdagmiddag kreeg van de 19 Rijswijkse kinderrechtenambassadeurs. De wethouder toonde zich blij verrast met de goed uitgewerkte suggesties en komt snel met een reactie.

Door Robert Heijdemann

Mark Wit: “Jullie zijn er goed mee bezig geweest en hebben er veel werk in gestoken. Het raakt ons allemaal en goed om te horen wat jullie ervan vinden”. De kinderen: “Wij spelen vaak in de speeltuinen en op de speelplekken in de Rijswijkse wijken. Door onze eigen ervaring vinden we dat er nog een aantal zaken missen of beter kunnen in Rijswijk. Die hebben wij in adviezen uitgewerkt.”

Kabelbaan

Ze vinden dat veel speeltuinen in Rijswijk zijn gericht op jongere kinderen. “Voor de kinderen van 9+ jaar zijn er weinig speeltuinen die uitdagend genoeg zijn”, vertellen ze. Zelf zijn ze 11 en 12 jaar en gaan naar groep 7 en 8. “In speeltuinen mag meer aandacht zijn voor uitdagende speeltoestellen, die gericht zijn op kinderen van 9+”. Hierbij denken ze aan een klimbos, trampolines, klimtoestellen, boomhutten, waterspeeltoestellen en een kabelbaan. “Wij denken dat er dan ook meer kinderen van onze leeftijd naar een speeltuin gaan.”

Unieke speeltuinen

De huidige speelplekken lijken allemaal op elkaar met dezelfde speeltoestellen. Wat hen betreft mag er wel wat verschil komen. “Dan heeft elke wijk een unieke speeltuin met speeltoestellen die alleen daar staan. Dat nodigt ook uit om naar andere wijken te gaan.”

Alhoewel ze hun babytijd alweer ruim zijn ontgroeid, vinden ze dat er ook voor de kleintjes van 0 tot 2 jaar niet veel is. “Bij een aantal speeltuinen en speelplekken willen we ook speeltoestellen voor hen.”

Opruimdag voor scholen

Ook het zwerfalval houdt de Rijswijkse kinderrechtenambassadeurs bezig. En dan met name de grote hoeveelheid plastic. Zij stellen een opruimdag voor waaraan alle scholen meedoen met hun leerlingen: basisscholen én middelbare scholen. “Deze dag staat in het teken van het opruimen in en om de school. Ook krijgt elke school een gebied aangewezen dat ze die dag met schoon moeten maken.” Daarnaast willen ze ook weer een afvalrace, waarbij een school het hele jaar het gebied rond de school schoonhoudt.

Muziek uit afvalbakken

De afvalbakken in Rijswijk zien er saai uit. Dat nodigt niet uit om daar je afval in te gooien. “Door de afvalbakken vrolijker en kleuriger te maken, vallen ze meer op en worden ze meer gebruikt. Kinderen moeten het ontwerp maken, bijvoorbeeld door een ontwerpwedstrijd.” Zelf vinden ze ook een afvalbak leuk die muziek geeft als je er wat instopt. In de parken zien ze ook graag dat er meer poepzakjes komen te hangen. “Zo voorkom je hondendrollen in de parken waar wij spelen.”

Kleurrijker bankjes

De bankjes in de Rijswijkse straten en parken zijn nu bruin of groen. Die willen ze ook kleurrijker zien. Ook dat werkt het gebruik in de hand. “Jongeren hebben er vast suggesties voor. En ze krijgen een leuk decor voor een foto op Instagram of een TikTok.”