De Blauwe Maendagh exposeert in De Compagnie

Cultuur
v.l.n.r. Elsbeth Visser, Siem Rosman, Jouke Post en Mark Wit.
v.l.n.r. Elsbeth Visser, Siem Rosman, Jouke Post en Mark Wit. (Foto: Robert Heijdemann)

Bijna 40 jaar bestaat schildersgroep De Blauwe Maendagh. Wethouder Mark Wit Kunst en Cultuur opende vrijdagmiddag 25 november de tentoonstelling van de schildersgroep in het bedrijfsverzamelgebouw De Compagnie aan de Geestbrugkade.

Veel belangstellenden, van onder meer Arti-Shock en Amateurspalet, waren aanwezig. De expositie duurt tot 10 februari 2023 en is op kantoordagen te bezichtigen in de Tuinzaal van Geestbrugkade 32.

Wisselende opdrachten

Schildersgroep de Blauwe Maendagh bestaat uit ongeveer tien schilders. Zij komen elke tweede maandag van de maand bij elkaar om een hele dag te schilderen. “Al sinds de oprichting van de groep in 1985 wordt telkens weer een andere beeldend kunstenaar uitgenodigd om een inspiratieopdracht te bedenken en de bijeenkomst te begeleiden. In totaal zijn er al meer dan 185 de Blauwe Maendagh workshops georganiseerd”, zegt Elsbeth Visser. Zij maakt deel uit van de schildersgroep en is ook beheerder van De Compagnie.


Elsbeth en Mark verrichten de opening. - RH

Hechte groep

De Blauwe Maendagh is een hechte en enthousiaste groep. Siem Rosman is één van de twee oprichters, met zijn 91 jaar is hij het oudste lid. Bijzonder is dat er geen echte organisatie is. Geen stichting, geen bestuur. “We regelen eigenlijk alles alsof we een familie zijn. Dit keer hebben Elsbeth en ik het voortouw genomen voor de expositie”, vertelt Jouke Post. “Natuurlijk is er wel verloop, maar altijd komen er weer nieuwe schilders die zich bij ons aansluiten.”