Feestelijke start nieuwe editie VoorleesExpress in Rijswijkse bibliotheek

Cultuur
Er werd veel gelachen tijdens de feestelijke aftrap.
Er werd veel gelachen tijdens de feestelijke aftrap. (Foto: Robert Heijdemann)

Donderdagochtend 29 december vond er een gezellig Voorleesontbijt plaats in de Bibliotheek aan de Vliet, locatie Rijswijk. Ouders en kinderen waren uitgenodigd om de start van een nieuwe editie van de VoorleesExpress te vieren. Ook vrijwilligers schoven aan. Er werd voorgelezen in het Frans, Russisch en Turks.

Door Robert Heijdemann

“Het is alweer anderhalf jaar geleden dat we zijn gestart met de VoorleesExpress in Rijswijk”, vertelt Ingrid van der Heijden van de Bibliotheek aan de Vliet. Het idee van de VoorleesExpress is in heel Nederland in de armen gesloten.


Ontbijten en voorgelezen worden: een heerlijke ochtend. - RH

Aan de slag met taal

Ingrid: “De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen die moeite hebben met taal extra aandacht krijgen. Vrijwilligers hebben twintig sessies met een gezin. Ze ontmoeten elkaar thuis, op school of in de bibliotheek. Samen met de ouders gaan ze lekker aan de slag met taal.” De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen van 2 tot 8 jaar met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Het is een beetje vergelijkbaar met het Taalhuis voor volwassenen. “Door kinderen voor te lezen en taalspelletjes te doen, wordt er gewerkt aan leesplezier,” vult Ingrid aan. “We zien zowel Nederlandse als niet-Nederlandse gezinnen waarbij taalachterstanden gesignaleerd zijn door een kinderdagverblijf of school. Na aanmelding gaat de Bibliotheek aan de Vliet op zoek naar een match met een vrijwilliger.”


Voorlezen over de Gruffalo, wie kent hem niet? - RH

Feestelijk moment

In de afgelopen anderhalf jaar zijn er al veel vrijwilligers actief geweest in gezinnen. “Nog een aantal vrijwilligers zijn halverwege. Begin januari gaan er weer veel van start. Speciaal om even stil te staan bij het succes van de VoorleesExpress, hebben we vanochtend dit ontbijt georganiseerd. Een feestelijk moment voor alle betrokkenen.”

Een vrijwilliger die nieuw gaat beginnen, is Aad. “Ik ben vervroegd met pensioen gegaan. Heb altijd in het onderwijs gewerkt. Toen ik over de VoorleesExpress hoorde, dacht ik gelijk: ‘Dat is leuk, dat ga ik doen’. Dit is toch een beetje mijn eigen vakgebied.” Daarnaast is hij ook vrijwilliger bij Onderwatershof. “Daar rijden we senioren rond op duofietsen.”


Er werd in allerlei talen voorgelezen. - RH

Speciaal voorleesmoment

Na het ontbijt verplaatst de hele groep zich naar de voorleeshoek. Agnes is één van de voorlezers. Ze is al een jaar actief. Hiervóór gaf ze in Den Haag Nederlands aan volwassenen bij het ROC Mondriaan. Ze heeft net samen met ‘haar’ Iraanse gezin ontbeten. “Twee fantastische dochters, enorm leergierig. Bij de Speel-o-theek haalde ik ook wel eens leuk speelgoed.” 

Frans, Russisch en Turks

Wat het voorlezen vandaag zo speciaal maakt, is dat er niet alleen in Nederlands wordt voorgelezen. Yvonne uit Rijswijk, ook vrijwilliger, leest voor in het Frans, laat de prenten zien en vertaalt het verhaal. “We hebben ook een Russische moeder die uit een Russisch prentenboek voorleest en een Turkse vader die voorleest in het Turks. Ze geven ook in het Nederlands uitleg over de inhoud van het verhaal. Daarnaast is het heel mooi om hun taal te horen”, legt Ingrid van der Heijden uit.


Een Turkse vader leest voor in het Turks. - RH

Vrijwilliger worden?

“We hebben nog plaats voor een aantal nieuwe vrijwilligers. Als vrijwilliger van de VoorleesExpress word je getraind en begeleid. Naast persoonlijke begeleiding krijg je input via onze e-learning. Vrijwilligers lezen voor, doen taalspelletjes en gaan samen met de ouders aan de slag met taal en leesplezier.” Interesse? Neem contact op Met Ingrid van der Heijden op per e-mail: voorleesexpress@bibliotheekaandevliet.nl, of bij de Bibliotheek Aan de Vliet, Generaal Eisenhowerplein 101, Rijswijk. Telefoon: 070-2400250.