Kleurrijke wandschilderingen bij fietsviaduct Van Vredenburchweg

Cultuur
De nieuwe wandschildering. V.l.n.r. docent Anorah, Ricardo, wethouder Mark, Ishaanvi, Radja en kunstenaar Jochem.
De nieuwe wandschildering. V.l.n.r. docent Anorah, Ricardo, wethouder Mark, Ishaanvi, Radja en kunstenaar Jochem. (Foto: Robert Heijdemann)

De groenstrook tussen het spoor en de wijk Huis te Lande is een geliefde locatie voor een wandeling. Bewoners ergeren zich al lang aan de bekladde pijlers van het fietsviaduct dat de groenstrook doorkruist. Het wijkberaad Huis te Lande kwam in actie. Vrijdagmiddag onthulde wethouder Mark Wit kleurrijke muurschilderingen.

Door Robert Heijdemann

De wethouder is onder de indruk van het resultaat. “De muurschilderingen zien er fantastisch uit. Afgebeeld zijn de planten en dieren die hier leven. Dat past mooi bij de omgeving.”

Ambassadeur

Verschillende partijen hebben samengewerkt bij de totstandkoming. Allereerst Astrid en Marco van het wijkberaad, vervolgens leiding van het Rijswijks Lyceum en de leerlingen die samen met kunstenaar Jochem Cats de muurschilderingen hebben gemaakt. De school staat op een steenworp afstand van het viaduct. En tenslotte de gemeente, die er ook voor zorgde dat ProRail akkoord ging met het beschilderen.


De leerlingen aan het werk. Hun school staat vlakbij het viaduct. - wearethecats.nl


wearecats.nl


wearecats.nl

Juf Anorah van het Rijswijks Lyceum is trots op haar leerlingen. “Ishaanvi, Radja en Ricarda zijn echte ambassadeurs van onze school.” Zelf vertellen de leerlingen dat ze het erg leuk vonden om met Jochem de schildering te maken. Het was een proces van vier dagen.

Vossen en hazen

Jochem Cats heeft al op verschillende plaatsen in Rijswijk muurschilderingen op zijn naam staan. “Deze opdracht is vooral leuk omdat ik de muurschildering in overleg met de bewoners heb ontworpen en samen met de jongeren heb geschilderd. Ik hou ervan om samen met mensen objecten te maken die ook verbindend werken en raakvlakken hebben met de plek waar je staat.” Jochem vertelt dat hij zich heeft laten inspireren door de natuur in de groenstrook. “De groenstrook sluit aan bij de Landgoederenzone. Daardoor leven er veel dieren; naast vogels ook hazen en vosjes.”

Bij de onthulling zijn veel wijkbewoners aanwezig. “Het is een uniek park met veel groen, alleen die doorgang onder het viaduct zag er niet uit. Met veel smerigheid op de muren en op de grond”, vertelt een echtpaar. Zij wonen al bijna 20 jaar in de wijk. Een andere bewoner zegt: “Het is een mooie plek om te wandelen, maar als je langs de pijlers liep, dan dacht je: waarom?”

Opfleuren

Mark Wit: “De schildering maakt een groot verschil. Het fleurt deze plek op. Dat is wat het toevoegen van kunst kan betekenen. Het is nu half vijf en het begint al donker te worden. Toch ziet de muurschildering er fleurig uit. Dat kan richting de zomer alleen maar meer gaan stralen.” Hij hoopt wel dat de schildering het gedrag van mensen positief beïnvloedt, en dat ze er niet direct weer overheen gaan kliederen. En dat ze het zwerfafval mee naar huis nemen in plaats van neer te gooien. Mark vertelt dat dit een mooie stap is naar meer projecten in Rijswijk. “Ik zou het heel leuk vinden, ik sta open voor suggesties.”

De schilderfoto’s zijn van wearecats.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding