Samen.Rijswijk.nl is vandaag jarig: inwoners denken al één jaar mee

Cultuur
Remco Jutte, een van de gebruikers van het eerste uur, is over het algemeen tevreden over het interactieve online platform Samen.Rijswijk, maar ziet ook wel wat verbeterpunten.
Remco Jutte, een van de gebruikers van het eerste uur, is over het algemeen tevreden over het interactieve online platform Samen.Rijswijk, maar ziet ook wel wat verbeterpunten. (Foto: Debbie van Eijk)

Precies één jaar geleden werd Samen.Rijswijk.nl gelanceerd. Inwoners kunnen op deze website meepraten over bijvoorbeeld de inrichting van hun straat, een park of speeltuin in de buurt. Hoe is het om actief mee te denken op dit platform? En wordt er ook echt iets met de mening van inwoners gedaan? Wij vroegen het Remco Jutte uit RijswijkBuiten, een gebruiker van het eerste uur.

Niet elke gemeente heeft een online platform waar inwoners in één oogopslag kunnen zien welke projecten er in de stad gaande zijn, en ook nog hun mening erover kunnen geven. Rijswijk heeft dat wel, sinds eind maart 2022. Gebruikers kunnen enquêtes invullen, reageren op stellingen, wensen aangeven op interactieve kaarten of gewoon een reactie achterlaten op een plan of ontwerp. Ook kunnen deelnemers elkaars reactie ‘liken’. 

Ervaringen

Remco Jutte was een van de eerste gebruikers van Samen.Rijswijk. Hij woont sinds bijna drie jaar met zijn gezin in RijswijkBuiten.

Hoe is meedoen op Samen.Rijswijk?

“Het is makkelijk en inzichtelijk. Je kan alles snel weer vinden, en inzien hoe ver ze zijn met de projecten. Ook kan je je makkelijk afmelden voor onderdelen als je daar geen interesse meer in hebt. Ik had me bijvoorbeeld aangemeld voor de herontwikkeling van de Steenlaan. Toen kreeg ik daar steeds alerts over, terwijl ik daar eigenlijk zo goed als nooit kom. Een instellingsmogelijkheid voor projecten dichtbij, zou dan ook een waardevolle toevoeging zijn aan de website.”

Welk project had vooral jouw aandacht?

“De inrichting van de wijkontmoetingsplaats in Hof van Sion.” Dat is waar Remco met zijn vrouw en dochter (7) woont. Vanuit hun keuken hebben ze uitzicht op een groot, braakliggend veld. Ooit, in de 15e en 16e eeuw, stond hier het klooster van Holland ‘Sancta Maria in Monte Sion’. In de 17e eeuw werd het een buitenplaats. Nu, in de 21ste eeuw, wordt er een wijkontmoetingsplaats gerealiseerd. “Wij hebben meegedacht over het schetsontwerp.”

Hoe konden jullie meedenken?

“Er was eind maart 2022 een avond waarop we met elkaar bijeenkwamen om aan het schetsontwerp te werken. Daar kwamen ongeveer veertig buurtbewoners naartoe, allemaal met verschillende ideeën - in totaal wel zo’n vijfhonderd - over wat er met het terrein moest gebeuren. Vanuit vier verschillende thema’s gingen we aan de slag. Uiteindelijk konden we medio juni 2022 digitaal stemmen op een van de ontwerpen die eruit voortgekomen waren.” Er werden 88 stemmen uitgebracht.

Kon je over genoeg dingen meedenken?

“In grote, grove lijnen zie je onze inspraak wel terug. Aangedragen ideeën over paden, begroeiing en speeltoestellen zijn netjes uitgewerkt in het ontwerp. Daarnaast konden we ook meebeslissen over andere punten, zoals hier of daar een bankje erbij, de vormgeving van het klimrek en het type verlichting.” De wensen van buurtbewoners kwamen niet altijd met elkaar overeen. “Vanuit de wijk kwamen suggesties voor een skatebaan of een pannakooi. Beide leuke ideeën voor de wat oudere kinderen, maar geen realistische opties voor op deze locatie.” Tussen de 265 inwoners die dit project zijn gaan volgen, zitten ook Rijswijkers die niet aan het Hof van Sion wonen. Hun mening telt even zwaar. “Misschien zou dat anders kunnen.”

Hoe gaat het nu met het project?

“We begonnen met zes fasen op de website. Daar kwamen steeds fasen bij. Nu zitten we in de tiende fase.” Het feit dat de fasen er steeds bij kwamen zonder een enkele vorm van communicatie, leidde in de buurt tot wat hilariteit. “Als er dan weer een fase bij was gekomen, appten we dat naar elkaar.” 

Op Samen.Rijswijk staat nu dat het project is afgerond. Het technisch ontwerp wordt uitgewerkt en de aanleg voorbereid. ‘De verwachting is dat de aannemer in de zomer van 2023 start met de aanleg’, is op de website te lezen. Meer dan dit weten Remco zijn vrouw Simone niet, wat een laatste punt van verbetering is: alleen updates doorgeven is niet voldoende.

Hoe de gemeente ernaar kijkt

We vroegen ook aan de gemeente Rijswijk hoe zij terugkijkt op het eerste jaar Samen.Rijswijk.


Wethouder Armand van de Laar (o.a. Participatiebeleid) beantwoordt namens de gemeente vragen over het burgerparticipatieplatform Samen.Rijswijk. - Archief

Na één jaar heeft Samen.Rijswijk meer dan 1580 gebruikers. Is dat wat de gemeente een jaar geleden voor ogen had? Verantwoordelijk wethouder Armand van de Laar (D66, o.a. Participatiebeleid): “Wij zien het aantal gebruikers dagelijks stijgen, en daar zijn we erg blij mee. Het gebruik en deelname op het platform is vooral bij bewoners gepromoot die over hun directe omgeving mee konden denken. Er zijn in het afgelopen jaar 581 bijdragen en 643 reacties geplaatst, en er is maar liefst 4526 keer gestemd op ideeën van elkaar of van de gemeente. Dus onze gebruikers zijn erg actief.”

Wat maakt u trots?

“Een van de eerste projecten ging over het bedenken van een naam voor het participatieplatform, en dat was meteen al best populair en leverde de mooie naam Samen.Rijswijk op. Het project over de Inrichting wijkontmoetingsplaats Hof van Sion is ons meest populaire project; daar namen 265 mensen aan deel en werden 78 ideeën ingediend op een interactieve kaart. Maar via dit platform bereiken we ook inwoners en ondernemers op kleinschalige of abstractere onderwerpen.”

Wat voor projecten staan erop?

“Op het platform communiceren we plannen en projecten waar nog een duidelijke en belangrijke rol voor de stad is weggelegd, en dat is heel breed. Van input geven op nieuw te maken beleid, bijvoorbeeld retail- en horecabeleid en milieuzones, tot wensen doorgeven bij herinrichtingen van straten, zoals de Lindelaan en Steenlaan, en het zelf ontwerpen van sport- en speelplekken.”

Wat verraste u?

“Echt verrast ben ik niet, want ik weet dat Rijswijkers enorm betrokken zijn bij hun buurt en stad. Maar met een nieuwe medium als het platform is het altijd de vraag of het aan zal slaan en wat dat betreft ben ik wel positief verrast dat in korte tijd al zo veel mensen hebben mee gedaan. De deelnemers hebben echt goede ideeën! En ook vanuit de organisatie is men enthousiast, want in een jaar tijd zijn er maar liefst 21 projecten op het platform gepubliceerd.”

Quiz en win

Om de eerste verjaardag van Samen.Rijswijk te vieren, kunnen alle inwoners en ondernemers vanaf 24 maart meedoen aan een quiz op www.samen.rijswijk.nl/verjaardag. De prijs is een cadeaubon om uit te geven bij lokale Rijswijkse ondernemers.