Ouderen nemen soms met te weinig genoegen, CDA en PG&R vragen wat gemeente daaraan gaat doen

Financieel
Ouderen met weinig geld hebben soms recht op een aanvulling op hun inkomen, maar weten dit vaak niet, of vinden het te ingewikkeld.
Ouderen met weinig geld hebben soms recht op een aanvulling op hun inkomen, maar weten dit vaak niet, of vinden het te ingewikkeld. (Foto: PR)

De Nationale Ombudsman presenteerde onlangs het rapport ‘Met te weinig genoegen nemen‘. Uit onderzoek blijkt dat ouderen met (te) weinig geld vaak geen gebruik maken van het extra geld waar ze eigenlijk recht op hebben. CDA Rijswijk en Partij voor Gelijkheid & Rechtvaardigheid gaan aan het college vragen of Rijswijk naar aanleiding van dat rapport actie gaat ondernemen.

Uit het onderzoek van de Nationale Ombudsman blijkt dat ouderen niet altijd gebruikmaken van de voor hen bedoelde inkomensvoorzieningen.

Voorbeelden inkomensvoorzieningen

Een voorbeeld is de Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO). Dit is een aanvulling van het inkomen voor 65-plussers met een inkomen lager dan het sociaal minimum. Andere voorbeelden zijn de ouderenkorting, aftrekposten bij de belastingaangifte of de bijzondere bijstand. Ouderen die hier geen gebruik van maken, doen dat vaak niet omdat ze de regels te ingewikkeld vinden.

Adviezen

De Nationale Ombudsman komt met een aantal adviezen. Zo adviseert hij ouderen met weinig geld actief op te zoeken, om te kijken wat ze nodig hebben. Ook moet er eenvoudiger gecommuniceerd worden waar ouderen recht op kunnen hebben. Zo is het minder ingewikkeld om het geld aan te vragen. Gemeenten zouden, volgens de Nationale Ombudsman, ook in kaart moeten brengen wélke ouderen precies meer geld nodig hebben. En er moet bedacht worden hoe deze groep bereikt kan worden. 

Rijswijk

Het CDA en de PG&R willen nu graag weten van de gemeente wat zij met de uitkomsten van dit rapport gaan doen. Wil Rijswijk de ouderen in de stad met een financieel kwetsbare positie proactief gaan benaderen? En wat wil het met de andere adviezen gaan doen? Zij hebben hierover schriftelijke vragen ingediend bij het college.