83% van de Rijswijkers is momenteel tevreden met het leven.
83% van de Rijswijkers is momenteel tevreden met het leven. (Foto: Pixabay)

Brede welvaart in Rijswijk nu goed, later minder

Financieel

‘Brede welvaart’ wil bijvoorbeeld zeggen dat mensen lekker in hun vel zitten (welzijn), alle spullen hebben die ze nodig hebben voor een fijn leven (materiële welvaart), werk hebben naar tevredenheid, genoeg vrije tijd, en zich veilig voelen. 

Inwoners van Rijswijk hebben het nu goed, maar voor volgende generaties wordt het moeilijker het net zo goed te krijgen. Dat blijkt uit de regionale Monitor Brede Welvaart, waarover CBS begin deze week publiceerde.

Arbeidsduur, gezondheid, schuld

Hoe meet het CBS of het goed zit met de brede welvaart? Daarvoor gebruikt het statistisch onderzoeksbureau 42 indicatoren. Een indicator is bijvoorbeeld de arbeidsduur per week, ervaren gezondheid, gemiddelde schuld per huishouden en tevredenheid met woning of woonomgeving. Hoe meer indicatoren een regio heeft, hoe beter het gesteld is met de brede welvaart.

Nu goed, later minder

Sinds 2020 houdt CBS dit bij. Op veel plaatsen in Nederland is de brede welvaart in 2022 gelijk gebleven of toegenomen. Mensen hebben het vooral qua materiële welvaart (spullen), werk en vrije tijd en veiligheid beter. Maar in de toekomst zal het minder goed gaan, voorspelt de Monitor. Vooral de onderdelen economie en natuurlijk kapitaal scoren dan lager. Het aantal schulden zal toenemen en de natuur neemt af. Dat betekent dat de volgende generatie het moeilijk krijgt om minimaal hetzelfde welvaartsniveau te bereiken als de generatie van nu.

8 goede indicatoren

Er is volgens de monitor geen enkele gemeente die op alle 42 gemeten gebieden bij de 25% beste procent van alle gemeenten zit. 18 indicatoren is het hoogste aantal (Castricum). Er zijn ook gemeenten die in geen enkel opzicht bij de 25% ‘welvarendste’ gemeenten van nu horen (Delfzijl bijvoorbeeld). 

83% van de Rijswijkers is volgens de Monitor nu tevreden met het leven. Voor Rijswijk gelden er dan ook 8 indicatoren waarmee de gemeente bij de beste kwart zit. Dat is net zoveel als Delft. In Den Haag zijn er 7 indicatoren. Leidschendam-Voorburg heeft er 10, het Westland 13, Midden-Delfland 11. Pijnacker-Nootdorp heeft 12 indicatoren, Zoetermeer slechts 5.

Op 13 punten behoort Rijswijk tot de 25% gemeenten met de minste brede welvaart, met andere woorden: op 13 welvaartspunten gaat het slecht.

Toekomst

In de toekomst zal er volgens de Monitor nog maar 1 indicator zijn waarin Rijswijk tot de 25% beste gemeenten van Nederland behoort. Positief is wel dat Rijswijk in de toekomst slechts 7 indicatoren heeft voor weinig brede welvaart. Om welke indicatoren het precies gaat, wordt niet bekendgemaakt in de Monitor.

Bron: CBS

Afbeelding
Jonge verdachten dodelijke steekpartij in Den Haag langer vast 112-nieuws 7 feb, 16:43
Afbeelding
Eerste exemplaar nieuwe brochure 'Prettig ouder worden in Rijswijk' overhandigd Uitgaan 7 feb, 16:30
Afbeelding
Stanislas genomineerd voor 'Sportiefste VO-school van Nederland' Algemeen 7 feb, 13:30
Afbeelding
Geef jouw woonkamer een make-over met A-Meubel Contentsamenwerking 7 feb, 12:00
Afbeelding
Eigenaar Rijswijkse thuiszorgorganisatie Good4Life omstreden Zorg 7 feb, 11:50
Afbeelding
AWP: 'Watersysteemheffing alleen nog voor woning- en pandeigenaren' Politiek 7 feb, 09:29
Afbeelding
Starters melden zich massaal voor woonactie in Den Haag Algemeen 7 feb, 08:56
Afbeelding
Rijswijker een van de winnaars van succesvolle Van der Valk-actie Algemeen 6 feb, 21:35
Afbeelding
Grote drukte bij Turks centrum in Den Haag door inzameling voor Turkije 112-nieuws 6 feb, 20:50
Afbeelding
Op welke partij stem jij 15 maart? Nu stemhulp Zuid-Holland online Algemeen 6 feb, 19:28
Afbeelding
Stanislas Pro pakt na dreiging schietpartij draad weer op Algemeen 6 feb, 19:01
Afbeelding
25 kilo ketamine aangetroffen bij controle in Plaspoelpolder Politie 6 feb, 17:07
Afbeelding
Duidelijkheid voorop bij verduurzamingsslag flat Vredenvoorde Algemeen 6 feb, 14:05