Viering 125-jarig bestaan Bonifatiuskerk

Historie
De nieuwe en de oude Bonifatiuskerk in 1898 nog broederlijk naast elkaar.
De nieuwe en de oude Bonifatiuskerk in 1898 nog broederlijk naast elkaar. (Foto: Archief)

De rooms-katholieke Sint-Bonifatiuskerk aan de Van Vredenburchweg bestaat 125 jaar. Reden voor festiviteiten in de week van 25 september tot en met 2 oktober. Met op zondag 2 oktober om 10.00 uur een directe, landelijke Tv-uitzending vanuit de kerk.

Door Robert Heijdemann

De Bonifatiusparochie bestaat al veel langer. Die werd in de 13e eeuw gesticht. De Oude Kerk in de Herenstraat was oorspronkelijk een rooms-katholieke kerkgebouw maar ging tijdens de reformatie over naar de protestanten. In 1784 werd voor de Rijswijkse katholieken een kleine schuilkerk gebouwd, die in 1855 werd vergroot. Aan het einde van de 19e eeuw bleek de kerk echter te klein en in 1889 werd gestart met de bouw van een nieuwe Bonifatiuskerk, die in 1897 werd ingewijd. Deze kerk is nu dus 125 jaar staat.

75 meter hoog

Architect Nicolaas Molenaar, een leerling van de beroemde architect Pierre J.H. Cuypers, ontwierp de Bonifatiuskerk. De bisschop van Haarlem machtigde het Rijswijkse kerkbestuur om voor 135.000 gulden een kerk, een toren van 75 meter en een pastorie neer te zetten. Inmiddels zijn het kerkgebouw en aangebouwde pastorie erkend als rijksmonument.


Festiviteiten

De feestweek begint op zondag 25 september om 11.00 uur met de eucharistieviering waarin pastoor Wim Bakker voorgaat. Na afloop is er koffie/limonade met wat lekkers erbij. Die middag verzorgt het Pianoduo Symbiosis in de serie ‘Muziek in de Bonifatius’ om 15.00 uur een bijzonder pianoconcert in de kerk.

Titus Brandsma

Woensdagavond 28 september verzorgt de dichter-verteller-voordrachtskunstenaar Peter Vermaat in de Bonifatiuskerk een voorstelling over Titus Brandsma met als titel: ‘Titus, held of Heilige’. De Nederlandse priester en oorlogsheld Titus Brandsma is dit jaar op 15 mei heilig verklaard door paus Franciscus in het Vaticaan in Rome. De voorstelling begint om 20.00 uur en eindigt om 21.45 uur.

TV-uitzending

Op zondag 2 oktober om 10.00 uur gaat de bisschop van Rotterdam, Mgr. Van den Hende, samen met pastoor Bakker voor in de directe, landelijke Tv-uitzending van de KRO. Ook deze viering besteedt aandacht aan het 125-jarig jubileum van de kerk.

Kleurplaten

De kinderen kleurden de afgelopen weken een tekening van de Bonifatiuskerk. Uit de inzendingen worden twee kleurplaten gekozen, die elk twee vrijkaarten voor het Rijswijkse pretpark Drievliet opleveren. De winnaars worden na de mis van 25 september bekend gemaakt. Alle ingediende kleurplaten hangen tijdens de feestelijke week in de Bonifatiuskerk.