Op 23 maart werden bij een inval door het HEIT goederen aangetroffen voor de illegale hennepteelt in de Rijswijkse winkel. (Stockfoto ter illustratie.)
Op 23 maart werden bij een inval door het HEIT goederen aangetroffen voor de illegale hennepteelt in de Rijswijkse winkel. (Stockfoto ter illustratie.) (Foto: Pixabay)

Gemeente Rijswijk sluit growshop Cort van der Lindenstraat

Politie

De gemeente Rijswijk heeft een winkel in de Cort van der Lindenstraat gesloten naar aanleiding van een integrale controle door het Haags Economisch Interventie Team (HEIT) in maart. Bij die controle werden goederen aangetroffen voor de illegale hennepteelt. Deze goederen zijn door de politie in beslag genomen. Bij de controle waren verschillende gemeentelijke diensten, de politie en de Omgevingsdienst Haaglanden betrokken.

Het HEIT controleert ondernemingen naar aanleiding van signalen van malafide bedrijvigheid. Bij de winkel in Rijswijk bleken zaken niet op orde te zijn. Hoewel de winkel zich profileerde als tuincentrum, verkocht deze ondernemer middelen die bedoeld zijn voor de professionele hennepteelt. Voorbereidingshandelingen voor illegale hennepteelt zijn sinds 2015 verboden, omdat dit soort growshops vaak de onderwereld faciliteren bij illegale hennepteelt en -verhandeling.

Ondermijnende criminaliteit bij growshops

Onder meer tuinaarde, groeimiddelen voor hennepplanten en ventilatoren die zorgen voor de luchtcirculatie in afgesloten hennepkwekerijen zijn in beslag genomen. Daarnaast onderzoekt de gemeente of het gebruik van het pand in lijn is met het bestemmingsplan.

Waarnemend Burgemeester van Rijswijk, Bas Verkerk: “Ondermijning vormt een gevaar voor een goed functionerende samenleving. Het is duidelijk dat deze tuincentra geen geraniums lieten groeien, maar hielpen met het kweken van hennep. Daar treden wij als gemeente stevig tegen op.”

Haags Economisch Interventie Team

Het HEIT is een samenwerkingsverband tussen diverse gemeenten, politie, Belastingdienst, Douane, Nederlandse Arbeidsinspectie, UWV, drie omgevingsdiensten en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Het team werkt in Den Haag en daarbuiten om malafide bedrijvigheid en misstanden in de prostitutie aan te pakken. Het HEIT pakt ondermijnende criminaliteit aan zoals mensenhandel, belastingontduiking, heling, schijnbeheer en/of misbruik van de vergunningen.

Wilt u ook iets melden? Meldingen voor het HEIT kunnen worden doorgegeven via 14 070 of bij Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Afbeelding
Bijna 1000% meer uitnodigingskaarten verstuurd; in Zuid-Holland minste aantal feestjes Algemeen 28 jun, 11:45
Afbeelding
Ook Zonnebloem Rijswijk bezocht het Varend Corso Westland Cultuur 28 jun, 09:59
Afbeelding
Auto vakantieklaar? Rijden maar! Auto 28 jun, 08:54
Afbeelding
Bezorgde huisartsen willen donderdag urgente thema’s bespreken met gemeenteraadsleden tijdens ‘inloopconsult’ Algemeen 27 jun, 21:51
Afbeelding
Wethouder Brederodeschool in Rijswijk wint wisseltrofee Afvalrace Algemeen 27 jun, 16:45
Afbeelding
Flinke vertraging en files op wegen rond Rijswijk Algemeen 27 jun, 15:46
Afbeelding
Wat maakt Rijswijk tot een mooie stad? Algemeen 27 jun, 14:30
Afbeelding
Nieuwe trainersstaf korfbalvereniging Refleks bekend Sport 27 jun, 11:52
Afbeelding
Neuropsycholoog Erik Scherder in Rijswijkse Schouwburg: ‘Bewegen letterlijk van levensbelang’ Algemeen 27 jun, 08:55
Afbeelding
5 redenen om een bos bloemen cadeau te geven advertorial 27 jun, 07:30
Afbeelding
Nagenieten van het Varend Corso 2022 in Rijswijk Algemeen 26 jun, 21:56
Afbeelding
Uitbreiding Lief en Leed Rijswijk naar meer wijken Algemeen 26 jun, 12:00
Afbeelding
VVD Rijswijk feliciteert restaurant, hotel en spa Savarin met uitbreiding Politiek 26 jun, 08:23