‘Cold cases’ in Rijswijk: deze personen worden nog altijd gezocht

Politie
De verjaringstermijn van onopgeloste misdrijven verschilt en hangt af van de ernst van het misdrijf.
De verjaringstermijn van onopgeloste misdrijven verschilt en hangt af van de ernst van het misdrijf. (Foto: Pixabay)

Échte cold cases zijn de misdrijven hieronder niet. Cold cases zijn officieel onopgeloste moorden of doodslagen waarvan de daders na jaren nog niet zijn gevonden - zoals de moord op drie bandleden in 1985, die wordt onderzocht in de bekende NRC-podcastserie ‘Het geheim van Rijswijk’. 

Dat geldt gelukkig niet voor de 6 misdrijven hieronder, maar deze Rijswijkse zaken staan wel al langere tijd open.

1. De pinner


Vrijdag 1 april: een inwoner uit Wierden krijgt een zogenaamd betalingsverzoek van een vriend en maakt het bedrag van duizenden euro’s over naar de betreffende rekening. De verdachte op de foto neemt het bedrag vervolgens op bij een pinautomaat in de Bogaard. 

2. De babbeltruc


Dit misdrijf gebeurde op dinsdag 15 maart: een inwoonster van Rijswijk werd gebeld door iemand die zich voordeed als medewerker van een bank. De zogenaamde bankmedewerker beweerde dat er problemen waren met haar rekening: er kwam iemand aan de deur. Eenmaal aan de deur wist hij niet alleen haar bankpas, maar ook haar sieraden af te troggelen.

3. De bedrijfsinbraak


In een bedrijfspand met meerdere bedrijven aan de Einsteinlaan werden er op dinsdag 12 oktober 2021 ruim 150 mobiele telefoons weggenomen. Twee verdachten braken de deur van het bedrijfspand open en vertrokken met hun buit verdeeld over twee volle tassen.

4. De scooterroof


Twee mannen hielden op woensdagavond 18 augustus 2021 rond half 11 een vrouw op een scooter staande. Ook de mannen reden op een scooter en kwamen vanuit tegenovergestelde richting. Zij dwongen het slachtoffer op de Broekmolenweg tot stoppen. Onder bedreiging moest de vrouw haar scooter, een Noppoinia E-legance, haar portemonnee en mobiele telefoon afgeven. Binnen anderhalf uur rekende een vrouw bij drie winkels in Den Haag af met de gestolen pinpas uit de portemonnee. 

5. Zinloos geweld


Het zal je maar gebeuren: je loopt op klaarlichte dag op straat en wordt eerst aangesproken en dan tegen je achterhoofd geslagen door twee voorbijgangers. Het overkwam een vrouw vrijdag 14 mei 2021 rond 16.30 uur op de Steenvoordelaan.

6. Make-updieven


Dit misdrijf werd alweer bijna 6 jaar geleden gepleegd. Op diefstal staat een verjaringstermijn van 12 jaar, dus nog 6 jaar te gaan voor deze verdachten ermee wegkomen. Het gaat om drie personen die in september 2016 een winkeldiefstal pleegden bij het Kruidvat aan de Prins Constantijn Promenade. De vrouw en de jongeman haalden een heel schap make-up leeg en vulden er twee geprepareerde tassen mee, terwijl de oudere man het personeel afleidde. 

Herkent u een van deze verdachten of heeft u andere informatie over deze zaken? De recherche komt graag met u in contact via de gratis opsporingstiplijn 0800-6070. Blijft u liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Bron: Politie.nl.