Rijswijk heeft bíjna een nieuwe burgemeester

Politiek
Wie draagt de ambtsketting over ongeveer twee à drie maanden?
Wie draagt de ambtsketting over ongeveer twee à drie maanden? (Foto: Rijswijk.tv)

Op de vacature voor een nieuwe burgemeester van Rijswijk hebben 11 kandidaten gereageerd. Vanavond beslist de gemeenteraad wie de twee favoriete kandidaten zijn. De kandidaat die de eerste voorkeur heeft, dus die de raad het liefst wil als burgemeester, wordt bekendgemaakt rond 21.15 uur.

Door de redactie

Onder de 11 kandidaten die interesse hebben om burgemeester van Rijswijk te worden, bevinden zich 7 mannen en 4 vrouwen. Ze variëren in de leeftijd van 37 tot 62 jaar. Van de 11 sollicitanten zijn 9 sollicitanten wethouder of burgemeester geweest. 

Vier maanden

Aan het besloten overleg van vanavond, gingen ongeveer 4 maanden vooraf. Begin juni werd de vacature uitgezet. Belangstellenden konden drie weken reageren. Op 29 juni sloot de vacature. Hierna selecteerde Jaap Smit, Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, geïnteresseerden voor een eerste kennismakingsgesprek. De volgende stap was het selecteren van kandidaten die hem geschikt leken. Deze kandidaten zijn al besproken met tien raadsleden van de vertrouwenscommissie, uit verschillende politieke partijen. 

Twee mogelijke burgemeesters

De vertrouwenscommissie heeft nu gekozen voor twee mogelijke burgemeesters van Rijswijk. Zij leggen vanavond, tijdens de besloten raadsvergadering, verantwoording af voor hun keuze. Direct hierna wordt de kandidaat van de eerste voorkeur bekendgemaakt. Nummer 2 blijft geheim, uit privacyoverwegingen.

Spaak

De vorige keer liep het selectieproces voor een nieuwe burgemeester spaak, omdat één van de twee kandidaten die door de vertrouwenscommissie waren geselecteerd, niet meer beschikbaar was. Er moeten altijd minstens twee voorkeurskandidaten zijn. Dit gebeurde in april 2021. Rijswijk heeft sinds het vertrek van Michel Bezuijen, in september 2020, al geen ‘echte’ burgemeester meer. Bas Verkerk is al die tijd waarnemend burgemeester.

Slechts 62% van de inwoners kent de burgemeester

Uit onderzoek blijkt dat veel burgers niet weten wat eigenlijk de taken zijn van een burgemeester. Veel mensen weten zelfs niet wie hun burgemeester is. Vooral in middelgrote gemeenten als Rijswijk (tussen de 30.000 en 60.000 inwoners) is dat zo: slechts 62% van de inwoners kent de burgemeester. Wat de taken betreft: veel mensen kennen de burgemeester in een ceremoniële rol (bijvoorbeeld tijdens een Dodenherdenking) en als verantwoordelijke voor de openbare orde. Ook de burgervaderrol, het luisterend oor voor de bevolking en er voor iedereen zijn, kennen de meeste mensen wel. 

De ideale burgemeester

Uit datzelfde onderzoek blijkt dat de ideale burgemeester van Nederlanders eerlijk en betrouwbaar is, weet wat er speelt en rekening houdt met iedereen.  Burgers zien het liefst een burgemeester zonder politiek profiel maar met duidelijk eigen standpunten. Ook moet de burgemeester zichtbaar en daadkrachtig zijn, lef tonen en snel beslissingen nemen. Uit straatinterviews door Groot Rijswijk bleek pasgeleden dat deze wensen ook in Rijswijk leven.


Taken

De burgemeester van Rijswijk zal verantwoordelijk zijn voor de openbare orde en veiligheid. Ook de coördinatie van de regionale samenwerking, communicatie, voorlichting, PR en juridische zaken zitten in zijn (of haar/hun) portefeuille.

Volgens planning

Commissaris van de Koning Jaap Smit gaf eerder aan dat het ongeveer zeven à acht maanden duurt, vanaf het begin van de zoektocht, voor er een nieuw burgemeester is gevonden. Het lijkt er nu op dat die termijn gehaald gaat worden.

Welke kandidaat de voorkeur heeft, wordt vanavond rond 21.15 bekendgemaakt in het stadhuis. De bijeenkomst is hier live te volgen (scroll naar beneden voor het rode ‘play’-icoon).

Bewerking 11/10 om 22:05: in een eerdere versie van dit artikel stond per abuis dat de vertrouwenscommissie vijf leden telt. Dit zijn er in werkelijkheid tien. Het is aangepast.