GroenLinks, PvdA, D66 en BVR: ‘Geld voor beter isoleren woningen’

Politiek
GroenLinks, PvdA, BVR en D66 willen woningeigenaren in Rijswijk geld geven om hun huis beter te isoleren.
GroenLinks, PvdA, BVR en D66 willen woningeigenaren in Rijswijk geld geven om hun huis beter te isoleren. (Foto: Pixabay)

GroenLinks, PvdA, D66 en BVR willen huizen in Rijswijk beter isoleren. De partijen vinden het tijd voor ‘echte stappen’ naar beter geïsoleerde woningen. Tijdens het begrotingsdebat op 8 november gaan zij voorstellen geld beschikbaar te stellen om huiseigenaren te helpen met het isoleren van hun woningen.

“Door de inflatie en de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen voor gas en elektriciteit het afgelopen jaar zo hard gestegen, dat 20% van alle Nederlanders de kans lopen om in (energie-)armoede terecht te komen,” aldus een woordvoerder van GroenLinks. GroenLinks, PvdA, D66 en Beter voor Rijswijk maken zich hier grote zorgen om. 

Energielabel E, F of G

Door geld beschikbaar te stellen om huiseigenaren te helpen met het isoleren van hun woningen, hopen zij echt verschil te kunnen maken. Dit voorstel gaan ze naar voren brengen tijdens het begrotingsdebat van de gemeente Rijswijk op dinsdag 8 november. “Het is bedoeld voor woningen met energielabel E, F of G, met een waarde tot aan de NHG-grens. Op deze manier komt het geld terecht bij juist die Rijswijkers die de meeste last hebben van de torenhoge energieprijzen.”

Duurzame stad

Er staan in Rijswijk ongeveer 5.400 woningen met energielabel E of slechter. Juist vanwege dit grote aantal achten te partijen actie op dit gebied hard nodig. Een bijkomend voordeel dat door GroenLinks wordt benoemd, is dat met deze steun niet alleen woningeigenaren en VVE’s worden geholpen bij het isoleren van hun woningen, maar dat er ook wordt gewerkt aan een duurzame stad.

Als we ons alleen richten op het compenseren van de energierekening, blijft het dweilen met de gaskraan open

“Het verlagen van ons gebruik van gas en energie levert alleen maar voordelen op,” aldus de fractievoorzitter van GroenLinks Maarten van ‘t Eind. “Als we ons alleen richten op het compenseren van de energierekening, blijft het dweilen met de gaskraan open.” Hiermee verwijst Van ‘t Eind al dan niet bewust naar een voorstel van CDA Rijswijk, om meer energietoeslag uit te keren, namelijk ook aan inkomens tussen de 130% en 150% van de bijstandsnorm. Van ‘t Eind: “Met dit geld kunnen we ervoor zorgen dat de kosten voor gas en energie structureel omlaag kunnen, ook met het oog op de toekomst.” 

Wil van Nunen, fractievoorzitter PvdA: “Met dit voorstel kunnen we inwoners met een kleine beurs structureel helpen om hun maandelijkse lasten voor energie te verlagen. Goed voor hun portemonnee en goed voor het milieu.”

Stap in goede richting 

Raadslid van D66 Wemke van der Weij, “Door het actief ondersteunen bij betere isolatie van de slecht geïsoleerde woningen zorgen we ervoor dat we geen kostbare energie verspillen én dat jouw energierekening betaalbaarder wordt. Een stap in de goede richting om de transitie naar duurzame energie te maken voor nu en de volgende generaties. Daar maken we ons hard voor.”