Motie tegen dierproeven met apen in BPRC in Rijswijk

Politiek
Een geeuwende aap in het buitenverblijf van het BPRC.
Een geeuwende aap in het buitenverblijf van het BPRC. (Foto: Rodi.nl/Archief)

De Tweede Kamer heeft het kabinet unaniem verzocht om het aantal dierproeven met apen tot het absolute minimum te beperken. De motie richt zich vooral tegen het onderzoekscentrum Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk, het grootste centrum met proefdieren van Europa.

BIj het BPRC worden voor mensen levensbedreigende ziekten en uitbraken van infectieziekten onderzocht. In 2023 wordt de mogelijkheid onderzocht om het aantal proeven op apen verder te verlagen, zonder dat dit onderzoek in gevaar komt. 

Er vinden in het BPRC zo’n 200 à 250 dierproeven per jaar plaats, met 200 apen. Er overlijden 100 tot 150 apen per jaar; volgens een wetenschapper van het onderzoekscentrum sterft het grootste deel een natuurlijke dood, vaak door ouderdom. Het onderzoekscentrum wil het aantal proeven met apen omlaag brengen naar 150 in 2025, werd al eerder bekend. 

Tweede Kamerlid Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) die de motie indiende, heeft er geen vertrouwen in dat het centrum zich aan die belofte houdt. In 2020 vonden er juist meer proeven plaats dan in 2019. Dat kwam door onderzoek naar het coronavirus. Met deze motie wordt BPRC nog eens expliciet gehouden aan de afgesproken vermindering van het aantal dierproeven van 40%.