Onvrede over ontsluitingsroute over de Van Vredenburchweg

Politiek
Het smalste stukje van de Van Vredenburchweg dreigt een drukke verkeersroute te worden.
Het smalste stukje van de Van Vredenburchweg dreigt een drukke verkeersroute te worden. (Foto: Tino van Dam )

Het voorstel om het ontsluitingsverkeer van de geplande villawijk op de plek van voormalig bowlingcentrum De Hofstede over de Van Vredenburchweg te laten lopen, kan op weinig begrip rekenen van omwonenden. De aanrijroute voor deze wijk moet, als het aan het college ligt, over het smalste stukje van de Van Vredenburchweg komen. Aan deze toch al drukke hoofdfietsroute wordt straks dagelijks in twee richtingen extra autoverkeer toegevoegd. Dit levert volgens de betrokkenen extra drukte en gevaarlijke situaties op. 


Het onderzoek van de gemeente naar verschillende opties voor de ontsluiting wijst het stukje van de Van Vredenburchweg ter hoogte van Van Ouds ’t Nest als voorkeursoptie aan. “Terwijl we door datzelfde onderzoek weten dat er nú al minstens 800 auto’s per dag rijden. En er zijn prima alternatieven waarbij slechts 280 auto’s door de straat rijden” zegt fractievoorzitter Wij. Rijswijk Danny van Dam. “De geadviseerde variant maakt dat dit verkeer in twee richtingen op de Van Vredenburchweg moet rijden terwijl de overige opties (eenrichtings)wegen zijn die minder verkeer opleveren en dus ook veiliger zijn. Ondanks deze kennis kiest het college om te gaan voor de drukste variant.”

Veiligheid

“Al deze auto’s moeten zich straks mengen in het drukke fietsverkeer. Met vele schoolgaande kinderen, ouderen, mindervaliden en recreanten” zegt Joanne Kramer, buurtbewoonster van de Van Vredenburchweg. “De veiligheid komt hier in het gedrang. Alle andere opties voor de toegangsweg zijn rustiger, veiliger en beter inpasbaar dan de optie die nu gekozen is.”

Gebroken belofte

Tijdens het besluit om de villawijk te bouwen werd er een wijziging aangenomen: In samenspraak met bewoners wordt gekeken naar een nieuw voorstel. “Helaas is er van deze ‘samenspraak’ niets terechtgekomen” zegt Joanne. “De gemeente heeft enkel gevraagd of buurtbewoners nog indicatoren wilden toevoegen aan een nieuw onderzoek, maar verder hebben we met het huidige raadsvoorstel niets te maken gehad.”

Vraagtekens

Naast kritiek op het proces zetten bewoners hun vraagtekens bij het nieuwe verkeersonderzoek. “Er werd niet onderzocht wat het effect is op de verkeersveiligheid tijdens de drukke spits vol elektrische fietsers en scooters’’ zegt omwonende Yvonne Wattez. Van Dam vindt dat als je beloftes doet, je die ook moet waarmaken. “Het kan niet zo zijn dat je als gemeente bewoners uitnodigt om mee te werken aan plannen je dan vervolgens niets meer van je laat horen. Dat doet wat met de betrouwbaarheid van de gemeente.”

Amendement

De partijen Wij. Rijswijk en het CDA (Simon Geleijnse) samen met Rijswijks Belang (Nel Kames) dienen 1 juni tijdens de raadsvergadering een amendement in. In het amendement een voorstel om een ontsluiting te realiseren die verkeersveilig is en rekening houdt met de omwonenden en de landgoederenzone.