Korfbal bij Refleks: het kan aardig tekeer gaan

Sport
Op zaterdag spelen de meeste teams op het sportpark. Maar ook op zondag zijn er nog een paar teams actief. “Het hele weekend zijn we in bedrijf”, aldus Herma en Janine.
Op zaterdag spelen de meeste teams op het sportpark. Maar ook op zondag zijn er nog een paar teams actief. “Het hele weekend zijn we in bedrijf”, aldus Herma en Janine. (Foto: Frans Limbertie)

Refleks is na de fusie tussen ODS en KVR nu de enige korfbalvereniging in onze gemeente. Bij deze sport kan het zo nu en dan aardig tekeer gaan.

Door Frans Limbertie

Even een voldongen feit: bij korfbal is gelijkheid tussen man en vrouw een belangrijk aspect. Beiden seksen staan immers samen in het veld, en spelen zowel met als tegen elkaar. ‘s Zomers in de buitenlucht, terwijl de zaal wordt opgezocht voor wedstrijden en trainingen in de winter. Bovendien is de korfbalbond met inmiddels 100.000 leden enorm in opkomst, waardoor het na voetbal, hockey en volleybal de grootste teamsport van Nederland is. 

Een in Nederland uitgevonden sport

En mind you: korfbal is een in Nederland uitgevonden sport die steeds internationaler wordt en automatisch zorgt voor een uitstekende promotie om ons ‘kleine kikkerlandje’ eens goed op de wereldkaart te zetten.

Tijd dus om ook in deze rubriek aandacht aan dit ‘fenomeen’ te besteden. En dat doen we met een bezoekje aan het thuishonk van de Rijswijkse Korfbalvereniging Refleks op het Prinses Irene Sportpark aan de Schaapweg.

Herma Anthonijsz is bestuurslid en verantwoordelijk voor het secretariaat. Janine Huesken is  coördinator van de Jeugd Technische Commissie. Op haar negende begon ze bij Refleks. Na een korte tussenstop is nu als vanouds weer actief op het veld. “Niet meer in de selectie hoor”, zegt ze, bijna verontschuldigend. “Ik speel nu in Refleks 8, een gemixt vriendenteam. Maar het gaat er vaak nog net zo fanatiek aan toe als vroeger. Wij zijn bijna elk seizoen kampioen. Je wilt uiteindelijk toch winnen, hè.” 

Wij zijn bijna elk seizoen kampioen

Ook Janines man speelt in hetzelfde team. Bijna elk weekend is zij met het hele gezin op de club te vinden. “In principe zijn hier alleen gemixte teams. Met één jeugdteam hebben we in een leeftijdscategorie iets meer meiden dan jongens, en dat is dus ons meisjesteam.” Janine legt uit dat een team bestaat uit acht spelers. “Bij de E- en F-pupillen zijn dat nog vier spelers. De kangoeroes zijn onze allerkleinsten. Met drie punten achter mag er een superspeler in en dan spelen ze dus even 5 tegen 4.” Vanaf de D-pupillen, leeftijd 10 á 12 jaar, wordt per team met acht spelers gespeeld.

Thuisgevoel

Herma waagt zich niet op het veld. “Ik ben meer van de organisatie.” Via haar man kwam ze hier 22 jaar geleden aanwaaien. 

Vooral de gezelligheid en saamhorigheid pakten mij meteen

“Ik had eerst mijn twijfels, maar was al snel verkocht. Vooral de gezelligheid en de saamhorigheid pakte mij meteen. Onze vereniging is meer dan alleen korfbal. Wij pretenderen niet alleen dat we de gezelligste vereniging van Rijswijk zijn, maar zijn het daadwerkelijk ook”, zegt ze met een brede grijns. “Natuurlijk is korfbal het voornaamste, maar dit is ook een gezellige familievereniging waar iedereen zich onmiddellijk thuis voelt.” Naast het korfbal zijn ook andere activiteiten bij Refleks belangrijk om die goede sfeer te scheppen. Herma besloot zich aan te melden als secretaris nadat deze vacature vacant kwam. “Ik ben zelf iemand die niet stil zit en zag hier genoeg uitdagingen om op te pakken.” Refleks kent geen tekort aan vrijwilligers. “Hier werpt iedereen zich zonder problemen op om te helpen waar men kan,” zegt Herma vol trots. “Dat is wat ons uniek maakt. Uiteindelijk zijn we een grote familievereniging en doen we het met z’n allen.”

Wanneer je goed naar deze ‘suffige’ sport kijkt, zie je dat het snel en flitsend gaat

In de volksmond mag korfbal misschien dan nog steeds een suffige sport zijn, Herma en Janine bestrijden dit echter. “Wanneer je goed naar korfbal kijkt, en vooral naar het topkorfbal, zie je dat het spel snel en flitsend gaat. Korfbal kent juist veel dynamiek omdat het een gemengde sport is. Jongens vertonen bij ons geen haantjesgedrag en de meiden moeten ook hun ‘mannetje’ staan, want die komen in het veld zo nu en dan in duel met een man. Juist die balans is goed. Zo lang je een bal omhoog kan gooien en een beetje kunt rennen, kan je korfballen. Kom gewoon een keer kijken. Je bent hier altijd welkom.”