Analyse: Rijswijkse derby waar het spektakel vanaf spat

Sport
Vredenburch was voetballend het beste, Semper Altius in de tweede helft de gevaarlijkste.
Vredenburch was voetballend het beste, Semper Altius in de tweede helft de gevaarlijkste. (Foto: Ronald Mooiman)

Er is dit seizoen nog maar één echte Rijswijkse derby. Semper Altius en Vredenburch stonden zaterdag in de Vierde Klasse B op sportpark Hoekpolder tegenover elkaar. Vredenburch won met 1-2 van Semper Altius.

Door Ronald Mooiman

Semper Altius had er voorafgaand aan de Rijswijkse derby een waar feest van gemaakt. Spelers kwamen hand in hand met jeugdspelertjes het veld op en het vuurwerk was in grote delen van Rijswijk te bewonderen. Vredenburch middenvelder Alex Jacobs: “Goed georganiseerd in vuurwerk, muziek en ook een ‘3de helft’ waarin het erg gezellig was. Uiteindelijk heeft het niet geholpen, want wij zijn met de drie punten er vandoor gegaan, punten die we goed kunnen gebruiken.”


© Ronald Mooiman

Betere versus gevaarlijkste

Voor Semper Altius trainer Jan Willem Jonker was het zeker niet zijn eerste Rijswijkse derby: ”Het was een echte derby met strijd, publiek en leven langs de lijn. Over het voetbal was een gelijkspel de beste verhouding geweest, al was Vredenburch voetballend de betere, waar wij in de tweede helft de gevaarlijkste waren. Helaas in de laatste minuut de bal van de lijn gehaald en daar waren we echt doodziek van. Wel veel positieve zaken gezien waar we mee verder kunnen, dus daar houden wij ons aan vast voor de volgende wedstrijden.”

Wethouder Larissa Bentvelzen

Aandachtig toeschouwer was sportwethouder Larissa Bentvelzen die als fervent voetballiefhebber heel veel bekenden zag en sprak. “Ik ben even met mijn zoontje naar het springkussen gegaan. Even een beetje rust”, lacht ze met in een ooghoek veel aandacht voor de Rijswijkse derby. “Ik heb vroeger bij Vredenburch gespeeld en mijn vader heeft bij Semper Altius veel bij de club gedaan. Het is erg leuk om alle bekenden even te spreken. Het is echt geweldig al dat publiek langs de kant te zien. Deze derby is waarnaar veel mensen uitkijken in het Rijswijkse voetbal.”


 © Ronald Mooiman

Combinatievoetbal

Wel nieuw met de Rijswijkse derby was oud FC Den Haag-speler Remco Torken, nu de trainer-coach van Vredenburch. “Na de rust komen we 1-0 achter door een klein foutje van onze kant waaruit gescoord werd. Verder heeft Semper geen uitgespeelde kans gehad. We kwamen met tien man te staan omdat onze centrale verdediger op een zeer correcte manier handelde in belang van het team. Maar dat hield ons niet tegen, we gingen zelfs beter combinatievoetbal spelen. We maakten 1-1 en uiteindelijk 1-2. Met nog 15 minuten te gaan denk ik ook dat we onze ervaren keeper Jeffrey van der Hoeven, die een aantal goede belangrijke reddingen liet zien, ons geholpen heeft om de drie punten mee te nemen.”

© Ronald Mooiman

Ervaren keeper Jeffrey van der Hoeven liet aantal belangrijke reddingen zien

Brahim Saidi, dit seizoen overkomen van stadgenoot Te Werve, zag Semper Altius net iets tekort komen. “Als je tegen tien man twee tegendoelpunten krijgt, dan is er nog werk aan de winkel. Maar in de tweede helft hadden we zeker meer balbezit, maar maakt Vredenburch de kansen af. Met een man meer moet je het gewoon slimmer uit spelen. Dat hebben we nagelaten. Maar dit geeft wel hoop voor de toekomst. De punten komen echt wel.”