Lokomotief basketballers dicht bij stunt tegen eredivisionist

Martijn van Noordenne bezorgde met zijn teamgenoten Zwolle een moeilijke avond.
Martijn van Noordenne bezorgde met zijn teamgenoten Zwolle een moeilijke avond. (Foto: Ronald Mooiman)

In de kwartfinale van de Nederlandse Badminton Beker waren de basketballers van Lokomotief Rijswijk dicht bij een sensatie. De Rijswijkers, die al drie achtereen kampioen zijn in de hoogste amateur(promotie)divisie, moesten in de slotfase in sporthal De Altis de zege (75-84) aan de profs van Landstede Hammers uit Zwolle laten.

Ronald Mooiman

Een volle bak in sporthal De Altis met veel jeugdspelertjes die zich lamme armen trommelden en zere kelen schreeuwden voor de thuisploeg. Lokomotief coach Pieter Mourik was ondanks het verlies tegen de eredivisionist een gelukkig man: “Ik ben enorm trots op mijn team. 38 minuten lang waren we gelijkwaardig en dat had ik zeker niet verwacht. Stiekem droom je dat we het heel lang spannend kunnen houden, maar dit overtrof mijn verwachtingen. In de laatste twee minuten was de tank leeg. Niet zo vreemd als je zelf tweemaal per week traint en je tegenstander tweemaal per dag.“

Beste wedstrijd van seizoen

“e weet van tevoren dat Zwolle veel kwaliteit heeft en fitter is, maar ook dat ze de wedstrijd waarschijnlijk minder serieus nemen dan wij.” Aanvoerder en uitblinker Lars Jansen was realistisch vooraf, maar na het bekerduel zag hij een gemiste kans. “Wij spelen onze beste wedstrijd van het seizoen en Zwolle is niet ingesteld op een zware wedstrijd. Dat is in basketbal vaak lastig om te draaien. Een aantal kleine stukjes in de wedstrijd vallen we weg, dat is uiteindelijk het verschil. Het was een goede wedstrijd, maar er hadden een paar extra ballen in gemoeten, dan was de uitslag misschien anders geweest. Alles bij elkaar hebben we een goede prestatie geleverd.”

Tempo

Bij de Zwollenaren in de gelederen speelde een voormalig Lokomotief speler. Boyd van der Vuurst de Vries speelde sinds zijn jeugdjaren bij de Rijswijkse club. “Het was erg leuk om weer terug te zijn en voor de verandering te mogen spelen tegen Loko. Loko heeft toch elk jaar weer een sterk team staan met spelers die in de eredivisie hebben gespeeld of zouden kunnen spelen en dat maakte ook voor een wedstrijd waar lekker tegen elkaar werd opgebokst. Loko speelde een prima wedstrijd. Van onze kant toch zeker wat ontevredenheid, we maken het onszelf onnodig moeilijk door niet agressief en scherp genoeg deze wedstrijd in te gaan. Collectief kwamen we, buiten de eerste 2 à 3 minuten, niet lekker in de wedstrijd en speelden we niet ons eigen spel waardoor we het gas nooit echt open konden trekken. In het laatste kwart doen we wat we moeten doen en slaan we een klein gaatje door wat meer tempo erin te gooien, de bal sneller laten bewegen en iets agressiever te zijn waardoor we deze wedstrijd binnenhalen.”

Mooie dingen laten zien

Martijn van Noordenne, guard van Lokomotief: “Van tevoren verwachtten we zeker niet dat we zo lang bij zouden kunnen blijven. Wel gingen we er open en met vertrouwen in. We hadden immers niks te verliezen. Dan is het mooi om te zien dat we tot aan letterlijk de laatste minuut bij kunnen blijven. Ergens wel zuur en jammer dat we onszelf niet beloond hebben met een overwinning, maar we hebben mooie dingen laten zien. Het publiek heeft er vast van genoten. Wij morgenavond vast ook bij het terugzien van de high lights. Onder leiding van Lars hebben we Zwolle een zwaar bevochten avond bezorgd. Dat Zwolle in de tweede helft speelde met een rotatie van slechts zeven spelers zegt dan ook genoeg. We bleven erin geloven en ondanks dat we niet aan het langste eind trokken, hebben we respect afgedwongen.”