Eindelijk rijdt metro tot strand Hoek van Holland, wethouder ging mee

Verkeer
De vertegenwoordigers met hun surfbards, echt zomers was het echter niet. Links: wethouder Armand van de Laar.
De vertegenwoordigers met hun surfbards, echt zomers was het echter niet. Links: wethouder Armand van de Laar. (Foto: Tom van Ooijen)

Het was een hele soap in Hoek van Holland, maar vrijdag 31 maart was het dan eindelijk zover: de metro rijdt helemaal tot aan het strand. Wethouder Armand van de Laar was aan boord van de eerste rit.

In 2017 werd begonnen met de ombouw van spoorlijn naar metro, op de dag af zes jaar geleden, want de laatste trein reed in de nacht van 31 maart op 1 april van dat jaar naar Hoek van Holland. De verwachting was dat de metro binnen een half jaar tussen Nesselande en Hoek van Holland zou rijden. Dat werd dus twee jaar later. Door bekabelingen, asbest software- en andere problemen duurde het veel langer dan gepland.

In 2018 kwam van de Raad van State de toestemming het metrospoor door te trekken tot aan het strand. Gekozen werd de lijn achter de appartementen aan de Strandweg in een gesloten tunnelbak aan te leggen. Ook werd er gekozen de overgang bij de appartementen bovengronds te houden, in plaats van, wat veel Hoekenezen, waaronder omwonenden, liever hadden gezien. Rotterdam wilde echter geen investering van 19 miljoen hierin doen.

Najaar 2018 gepland

In de planning zou de metro in het najaar van 2018 tot aan het strand rijden. In de loop der jaren passeerden verschillende verwachtingsdata, waardoor de zaak steeds meer uitgroeide tot een soap. Ook de kosten liepen op: waren de kosten eerst op 200 miljoen begroot, uiteindelijk werd dat bijna een half miljard.

Eerste rit

Vrijdag 31 maart was het dan na precies zes jaar echt zo ver. De speciale VIP-metro vertrok vanuit station Blaak om vervolgens in Hoek van Holland haven, ja, eindelijk het echte station, aan te komen. Aan boord veel pers, maar ook veel inwoners van Hoek van Holland. Ook Wethouder Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit Vincent Karremans (Gemeente Rotterdam), Algemeen Directeur Maurice Unck (RET), Rijswijkse Wethouder Armand van de Laar (portefeuillehouder OV Ontwikkeling MRDH) en Directeur Projectmanagement & Engineering Marc van Leeuwen (Gemeente Rotterdam / Metro aan Zee), waren aan boord en stapten, alleen gewapend met een surfboard uit. 

Visie wethouder

Op LinkedIn deelt wethouder Armand van de Laar zijn visie op de metro: “Openbaar vervoer is cruciaal voor de ontwikkeling van onze regio, om thuis te komen, naar werk te gaan, op tijd op school te zijn. Én om te ontspannen. Dus beter openbaar vervoer naar natuur, cultuur en vanaf vandaag ook het strand!”


De eerste metro mét passagiers kwam 31 maart 2023 om 9.20 uur aan op metrostation Hoek van Holland Strand - Tom van Ooijen

Herfstachtig weer

Wat dat betreft werkte het weer niet mee: ronduit herfstachtig, maar gelukkig wel redelijk droog. Het viertal openen het nieuwe metrostation Hoek van Holland Strand in de hal van het station, waar zich vanuit de aangekomen metro enkele honderden mensen zich hadden verzameld. Voor de opening werden er nog enkele toespraken gehouden over het belang van de metro. Vervolgens gingen de genodigden naar Beachclub One, waar van een verlaat ontbijt genoten kon worden.

Opluchting strandondernemers

Voor mensen die in Hoek van Holland de metro pakken is er eindelijk het probleem van heel ver extra lopen opgelost: het echte station Hoek van Holland Haven is nu in gebruik. Voor mensen buiten de Hoek: zij kunnen eindelijk door tot op het strand, iets waar vooral de strandondernemers opgelucht adem zullen halen.

Betaald parkeren

Rotterdam had destijds aangegeven dat op de grote parkeerplaats aan de Badweg het betaald parkeren weer ingevoerd zou worden als de metro tot aan het strand zou rijden, daar is voorlopig nog niets over bekend gemaakt.

Tijden metro

Metrolijn B (Nesselande – Hoek van Holland) rijdt op weekdagen en zaterdagmiddag iedere 20 minuten naar Hoek van Holland Strand en vice versa, in de avond en op zondag iedere 30 minuten. Op zondag vanaf Hemelvaartsdag (18 mei) en in de zomervakantiedienst rijdt de metro ieder kwartier naar de Badweg in Hoek van Holland.

Kosten

Weten wat een ritje met de metro precies kost? Kijk voor de actuele prijzen en tijden op de website van de RET: https://www.ret.nl/home/reizen/reisplanner.html