Richard Jongenotter gaat voor supermarktondernemersprijs

Winkelen
Richard Jongenotter is met zijn supermarkt al vaak in de prijzen gevallen.
Richard Jongenotter is met zijn supermarkt al vaak in de prijzen gevallen. (Foto: Debbie van Eijk)

Voor de derde keer is Plus Jongenotter aan de Prinses Irenelaan in Rijswijk genomineerd voor de Zo2Z-Award: een tweejaarlijkse prijs voor de beste zelfstandige supermarktondernemer, die wordt uitgereikt door het Vakcentrum.

Door Debbie van Eijk

Met de nominatie behoort Richard Jongenotter tot de top 11 supermarktondernemers in Nederland die het best scoorden in een onderzoek onder hun klanten. Wat klanten het meest waarderen aan zijn supermarkt: de gezelligheid. 

Concurrentie

Het is de derde keer dat Jongenotter zo ver in de wedstrijd komt. Twee keer eerder werd hij provinciewinnaar: “Voorheen werd er per provincie een winnende supermarkt aangewezen. Dat hebben ze nu losgelaten.” Deze editie doen er dan ook twee supermarkten uit Zuid-Holland mee: behalve Plus Jongenotter ook een Plus uit Gorinchem. Daarnaast zijn er een Plus uit Diever en een uit Tegelen genomineerd. Ook vier Jumbo’s, een CoopCompact, een Coop en vier Albert Heijns doen nog mee. Donderdag 30 maart heeft Richard een gesprek met de Vakcentrumjury, dat bepaalt of hij een van de drie finalisten wordt. 

Authentieke ondernemer

‘ZO2Z’ staat voor ‘Zelfstandig Ondernemer Onderscheidt Zich’, en dat doet Richard op meerdere manieren: zo onderneemt hij duurzaam. “Wij waren een van de eerste supermarkten die hun koeling afdekten. En we gebruiken alleen LED-lampjes.” Een ander kenmerk: Jongenotter werkt zoveel mogelijk met lokale ondernemers. “Bij ons vind je verse maaltijden van slagerij Christiaanse. En truffels van bakkerij Lentz.” In alles streeft hij verder naar authenticiteit. Neem commercials op de lokale radio: die liet hij niet inspreken door een anonieme voice-over, maar door 10 medewerkers zelf: van een caissière tot de assistent-bedrijfsleider.

Grootste kracht

Het valt op met hoeveel liefde hij over zijn team praat. Drie medewerkers van het eerste uur werken nog altijd bij deze supermarkt. Vrij uniek, in de supermarktbranche - zeker tegenwoordig. “Ik begon op mijn vijftiende met werken in de supermarkt, gewoon als vakkenvuller. Nog steeds voel ik me een van de medewerkers. Ik vul vrijdagmiddag de wijn bij, snijd het brood. Ik snap wat er in de hoofden van het personeel omgaat.” De band met zijn personeel is misschien wel de grootste kracht van Richard als ondernemer.

31 maart wordt bekend of Richard door is naar de finale. De prijsuitreiking vindt plaats op 18 april.