Eerste konijnen uit regio Rozenburg naar Vlieland

Algemeen
Rotterdam Europoort Kop van de Beer konijnen vangen met fret.
Rotterdam Europoort Kop van de Beer konijnen vangen met fret. (Foto: Ries van Wendel de Joode/HBR ) )

De vele konijnen in het Rotterdamse havengebied kunnen beter naar elders verhuizen dan dat jagers ze afschieten. Vanuit die optiek heeft het Rozenburgse fretteerbedrijf Moerman Eco & Agro in de Europoort 26 konijnen gevangen en naar Vlieland gebracht.

Door Kor Kegel

Dat gebeurde na grondige voorbereiding en in opdracht van Staatsbosbeheer. Vrijdag en zaterdag werden de konijnen afgezet in burchten in de Vlielandse duinen. Staatsbosbeheer heeft aangegeven dat als alles goed gaat de komende twee jaar ieder jaar nog eens twintig tot dertig konijnen bij worden geplaatst.

De boswachtersblog van Vlieland legt uit waarom: Al meer dan 25 jaar is het aantal duinkonijnen op Vlieland zodanig dat het niet waarschijnlijk is dat ze op eigen kracht zich kunnen vermeerderen. Konijnenziektes”en de vergrassing en verruiging van het duin hebben ervoor gezorgd, dat we bijna geen duinkonijnen meer zien. Konijnen hebben een belangrijke rol in het duingebied. Tapuiten broeden graag in konijnenholen, net als de bergeend.” 

Ook dieren zoals de zandhagedis en de duinparelmoervlinder zijn afhankelijk van konijnen. 

Vergelijkbaar met Vlieland 

In het haven- en industriegebied van Rotterdam leven nog grote hoeveelheden konijnen en is de leefomgeving vergelijkbaar met die van de kustduinen op Vlieland. Havenbedrijf Rotterdam bejaagt ieder jaar zijn konijnenkolonie om de populatie beheersbaar te houden. Voor de haven staan de dieren te boek als schadelijk wild, omdat ze gaten graven in dijken en taluds.