68e Tour de Lasalle: fietsliefhebbers veroveren de straten van Den Helder

Sport
De tour duurt vier dagen.
De tour duurt vier dagen. (Foto: Ilse Kootkar)

DEN HELDER - Wat ooit begon als een wedstrijd georganiseerd door onderofficieren van Marine Kazerne Erfprins, heeft de tand des tijds doorstaan en wordt nu georganiseerd door wielerliefhebbers uit Den Helder. De tour dankt zijn naam aan de Marine Kazerne Erfprins, ooit gebouwd door generaal de Lasalle in opdracht van Napoleon. Dit jaar viert de Tour de Lasalle zijn 68e editie en belooft opnieuw een spannende wedstrijd te worden. De tour wordt gereden vanaf één tot en met vier juni.

Met een tweedaagse vrouwenwedstrijd

De Tour de Lasalle is inmiddels de enige wedstrijd over vier dagen (van donderdag tot en met zondag) in de categorie amateurs-junioren en sportklasse. Enkele jaren geleden duurde de Tour nog vijf dagen, maar er zijn sindsdien enkele veranderingen doorgevoerd. Zo heeft de Tour verschillende onderkomens gehad, variërend van de Kampanje, gebouw 66 op Willemsoord, tot het huidige onderkomen in het Atrium van Hotel Den Helder, waar het al drie jaar plaatsvindt. 

Vijf jaar geleden werd een tweedaagse vrouwenwedstrijd toegevoegd aan de Tour de Lasalle. Wat begon met ongeveer twintig rensters is uitgegroeid tot een evenement waarbij zo’n zeventig vrouwen zich inschrijven. De vrouwenwedstrijd is uniek: in slechts twee dagen worden er een tijdrit, een omloop en een criterium gehouden. Het toevoegen van de tijdrit was een van de veranderingen die werden doorgevoerd.

Beleven

De 68e Tour de Lasalle start traditiegetrouw op Texel voor elf rondes in de omgeving van Oudeschild. Vrijdag begint de etappe op de Doggersvaart en eindigt na zeven rondes op de Jan Verfailleweg bij camping de Donkere Duinen. Zaterdag keert de Tour terug naar Huisduinen, na een aantal jaren afwezigheid vanwege de coronapandemie en de verbouwing van het Huisduinerplein. Een van de opvallende kenmerken is de steile klim op het klinkerpaadje achter het Admiraal Verhuellplein. Zaterdag rijden de vrouwen hun eerste wedstrijd, met ‘s ochtends een tijdrit en ‘s middags een omloop. Beide ritten worden zowel door mannen als vrouwen verreden, met de finish op de Zeedijk bij Kaaphoofd. Zondag vinden de criteriums plaats over de Javastraat, Timorlaan en Middenweg, met start en finish op de Javastraat. De dag begint met een ‘dikke bandenrace’ voor de jeugd, georganiseerd door HRTC DOK. Tussen de vrouwen- en mannenwedstrijd wordt ook nog een FUNklasse-wedstrijd gehouden. Dit is een wedstrijd over 30 kilometer voor niet-licentiehouders, zowel mannen als vrouwen. Rondom de start-finishlocatie is van alles te beleven: sportdemonstraties, activiteiten voor kinderen en genoeg te eten en te drinken.

Ook voor niet-licentiehouders

Voor meer informatie over tijden en routes zie ook: www.tourdelasalle.nl

De Tour de Lasalle werd voor het eerst gereden in 1955 en in 2023 is alweer de 68ste editie.