‘Het is een zware koers met veel sfeer’

Sport
De mannen van de organisatie.
De mannen van de organisatie. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

WARMENHUIZEN - Als kleine jongens waren ze tijdens de Wielerronde van Warmenhuizen de hele dag rondom het parcours te vinden; sinds vorig jaar versterken Sven Burger, Vince Goudsblom, Leon Burger het zittende wielerbestuur van S.I.S (schaatstraingsgroep, red.). Omdat het bestuur nog meer handen en verjonging kon gebruiken kan Kris Kamper zich sinds dit jaar ook bestuurslid noemen. Met steun van prachtige ondernemingen in en rondom Warmenhuizen, enthousiast publiek en fanatieke regionale rijders(sters) hoopt de organisatie op een succesvolle zestigste editie voor in de boeken.

Zestigste editie wordt gegarandeerd feestje

Verjonging binnen het bestuur betekent ook veranderingen in de koers. Leon Burger vertelt dat dat juist leuk is en al helemaal, omdat het zowel bij de renners als bij het publiek goed wordt ontvangen. Vorig jaar bijvoorbeeld, toen het parcours net was vernieuwd, kon er niet volledig gebruik gemaakt worden van de Veilingweg. Dit jaar kan dat wel! De renners rijden bijna de hele Dorpsstraat af: “Kortom, een zware koers, maar met veel sfeer”, vertellen de heren.

‘Pinkie’ Tesselaar

De bestuursleden die al langer bij de wielerronde betrokken zijn gaan terug in de tijd. Zo rollen er namen over tafel als Joop Zoetemelk, in 1965 nog een onbekende renner uit Rijpwetering. Joop wint de wedstrijd bij de Nieuwelingen. Eén jaar later wint Zoetemelk als eerstejaars amateur de Wielerronde van Warmenhuizen: het begin van een stormachtige wielercarrière.

Wie ‘Pinkie’ Tesselaar kent, weet dat hij een lokale en zeer populaire held uit Kalverdijk was. In het jaar 1965 wist ‘Pinkie’ bij de Amateurs te winnen. De Wielerronde van Warmenhuizen kent meer grote namen, in 1974 wint Mathé Pronk als eerste Warmetuuter de Ronde bij de Amateurs. 

Maggie Macneal

Zoals elk jaar reikt de rondemiss de prijzen uit. In 1978 besluit het S.I.S-bestuur de populaire zangeres Maggie Macneal te vragen voor deze rol. Dat wilde ze graag doen, op één voorwaarde: het bestuur moest haar tuin komen omspitten in Krabbendam. Aldus geschiedde, het bestuur had een onvergetelijke dag in de tuin te Krabbendam.

Wie van de Nederlandse wintersporten houdt kent vast Piet Kleine, Olympisch kampioen op de 10.000 meter en wereldkampioen allround in 1976, nog. Ook deze naam heeft ooit op de deelnemerslijst gestaan. In 1986 wint Kleine de Wierronde van Warmenhuizen.

Een fotofinishspektakel volgde in 1989; hier kwamen twee winnaars uit de bus bij de amateurs. Rob Compas en Ton Zwirs kwamen tegelijkertijd over de finish, op de foto was geen verschil te zien.

In het jaar 2001 konden we spreken van een ‘one man show’. Thomas Dekker wint met twee minuten voorsprong op Jos Pronk en Kris Kamper de junioren wedstrijd. Stuk voor stuk mooie herinneringen. 

Eigen resultaat

“Onze Vince hield vorig jaar de eer als organisatie hoog door de wedstrijd bij de Sportklasse te winnen. Dit jaar heeft hij besloten om bij de Amateurs te gaan rijden, een stapje omhoog dus! In plaats van het winnen van de Sportklasse, wil hij nu de ‘elite’ koers winnen”, vertellen Sven en Kris. Leon hoopt op het hoogste schavot te staan bij de Sportklasse dit weekend. Voor Sven Burger is het niet altijd mogelijk om deel te nemen, de ronde valt namelijk altijd op dezelfde datum als het Nederlands Kampioenschap voor profs. Zondag doet hij mee: “Uiteraard strijd ik mee voor de winst”, grijnst hij.

Het wordt gegarandeerd een feest in Warmenhuizen. Tijdens de ronde draait op het veldje nabij de start en finish de hele dag een DJ vanuit Bolletjescafé de Klok. Na afloop van de wielerronde wordt er gedanst op het Wielerbal in de Bolletjesbrouwerij. Langs het parcours hangen mensen vlaggen uit en tuinen zijn gevuld met goed gehumeurd publiek.

Terug in de tijd

Klaas Westera (bestuurslid) vertelt: “André Strooper kwam 17 juni 1962 juichend over de finishlijn in de eerste ronde van Warmenhuizen. De wielertraditie was begonnen. Het had lang geduurd voordat voorzitter Boschman van Alcmaria Victrix het S.I.S. bestuur kon overhalen een wielerronde te organiseren. In Tuitjenhorn snelden de coureurs zomers al een paar jaar door de straten. Theewis Pronk uit Warmenhuizen - een goede amateur – moest toch ook in eigen dorp kunnen rijden?” Door de verkaveling en met de komst van de Veilingweg kon de wielerronde in Warmenhuizen doorgang vinden. Volgens Klaas was het vooral de verdienste van Arie Tijm, die de drie kasteleins in het dorp zo gek kreeg om garant te staan bij eventuele verliezen. Die verliezen waren er niet en dus beleeft de ronde van Warmenhuizen dit weekend zijn zestigste editie. De kwaliteit van de koers zit hem in het feit dat de ijsclub met zijn vele vrijwilligers er elk jaar in slagen om met veel inzet de ronde te organiseren. “Natuurlijk ook gesteund door het feit dat er elk jaar plaatselijke toppers meerijden. Bij de dames zijn de plaatselijke favorieten Meis Poland en onze topjunior Silje Bader”, besluit het bestuur. Zij garandeert dat het een dag is met vertier voor jong en oud. 

Programma

De Sportklasse start 11.00 uur gevolgd door de vrouwenkoers om 12.45 uur. Voor kids en tieners van twee tot en met twaalf jaar start 14.30 uur de DikkeBandenRace. Rond de klok van 15.30 uur klinkt het startschot voor het Kampioenschap van Warmenhuizen; de Funklasse. Als kers op de taart strijden de Elite, Prof-B, Belofte en Amateur mannen om 16.30 uur voor de winst in hun categorie over 80 kilometer.

Door: Anne Smit