Collectieve schuldregeling gaat sneller, zorgt voor duidelijkheid en minder rompslomp.
Collectieve schuldregeling gaat sneller, zorgt voor duidelijkheid en minder rompslomp. (Foto: stockphoto)

Stroomopwaarts start met Collectief Schuldregelen

Algemeen

Op 1 augustus 2022 is Stroomopwaarts gestart met Collectief Schuldregelen. Hierbij worden vooraf afspraken met schuldeisers gemaakt over de afhandeling van openstaande schulden.

Het voordeel is dat het gemiddeld 90 dagen korter duurt om tot een minnelijke schuldregeling te komen en iemand sneller de hulp krijgt die nodig is. Collectief Schuldregelen levert alle partijen wat op. Door de kortere doorlooptijd kunnen meer mensen geholpen worden met schuldhulpverlening. Bovendien nemen de uitvoeringskosten en administratieve lasten voor de gemeenten en schuldeisers af.
Collectief Schuldregelen begon in 2018 als pilot in Den Haag. Sinds 2020 is het project landelijk opgeschaald. De branchevereniging NVVK voert Collectief Schuldregelen uit samen met SchuldenlabNL en VNG. “Wij sluiten vanuit het Schuldenlab Maassluis, Vlaardingen en Schiedam (MVS) aan bij deze landelijke aanpak”, vertelt Ronald van der Boon, teammanager schuldhulpverlening bij Stroomopwaarts. “De branchevereniging NVVK maakt afspraken met landelijke schuldeisers. Daarnaast maken onze gemeenten eigen afspraken met lokale schuldeisers.”

Sneller perspectief

De schuldeisers vertrouwen erop dat schuldhulpverleners altijd het gunstigste voorstel doen. Ze geven vooraf akkoord op betaalvoorstellen en handelen dossiers collectief af. “Dat zorgt voor snellere doorlooptijden en minder rompslomp bij gemeenten en schuldeisers”, zegt Van der Boon. “Nu duurt het gemiddeld nog 120 dagen om tot een schuldenregeling te komen. De ambitie is dat het binnen 30 dagen kan. Daardoor krijgen mensen met schulden sneller perspectief en haken ze minder vaak af. Wij werken bij Collectief Schuldregelen altijd met een saneringskrediet. De Kredietbank Rotterdam betaalt de schulden in één keer af aan de schuldeisers. De inwoner lost de schulden in drie jaar tijd maandelijks af en heeft dus nog maar te maken met één schuldeiser, de Kredietbank. Om toekomstige schulden te voorkomen, krijgt iedereen budgetbegeleiding van Stroomopwaarts.”

Resultaat

Wethouder Sjoerd Kuiper (Maassluis), voorzitter van SchuldenlabMVS: “Deze mijlpaal om collectief schuldregelen te starten is goed nieuws: er komt sneller duidelijkheid en overzicht van de inwoner met schulden, het kost de gemeenten minder tijd en geld, maar er is ook sneller en beter resultaat voor de schuldeisers. Daarmee is collectief schuldregelen een goede stap naar minder problematische schulden voor de inwoners van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam.”

Geleidelijke invoering

Stroomopwaarts werkt samen met NVVK bij het doorvoeren van Collectief Schuldregelen in de systemen en processen. De invoering vindt geleidelijk plaats. Van der Boon: “We zijn al gestart met vier grote landelijke schuldeisers”. “Er zijn al afspraken met DUO, ING, de deurwaarder LAVG en Wehkamp. Vervolgens voegen we er steeds meer schuldeisers aan toe. Hoe meer schuldeisers zijn aangesloten, hoe meer impact het werken met Collectief Schuldregelen zal hebben.”

Afbeelding
Jaap Robben 29 september te gast in Literair Café Lyceum Schravenlant Algemeen 22 sep, 14:23
Afbeelding
Brandersfeesten 2022: Schiedam viert het hele weekend feest Algemeen 22 sep, 13:53
Afbeelding
Urban Moves Allstyles Dance Battle 2022 Algemeen 22 sep, 13:45
Afbeelding
Experimentele expo in verandering Algemeen 22 sep, 12:34
Afbeelding
Ingezonden brief: ‘Fietsonvriendelijk’ Algemeen 22 sep, 12:24
Afbeelding
De Grote Clubactie 2022: 15 clubs doen mee in Schiedam Algemeen 22 sep, 09:55
Afbeelding
Tentoonstelling Schiedamse kunstenaar Piet van Stuivenberg Algemeen 22 sep, 07:45
Afbeelding
Opening expositie door burgemeesters Algemeen 21 sep, 14:23
Afbeelding
Flinke file na ongeval met vrachtwagen A4 Schiedam/Vlaardingen 112-nieuws 21 sep, 13:46
Afbeelding
Al veel belangstellenden voor Nieuwbouwdag Schiedam 2022 Algemeen 21 sep, 12:34
Afbeelding
Goede seizoenstart judoka’s Sportinstituut Schiedam Algemeen 21 sep, 10:10
Afbeelding
Jonge kunstenaars tonen werk in Stedelijk Museum Schiedam Algemeen 20 sep, 16:29
Afbeelding
Het Schiedam van Kor Kegel: Welkom op de Brandersfeesten! Algemeen 20 sep, 16:22
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Schiedam

Op Rodi Schiedam volg je het laatste nieuws uit Schiedam. Rodi Schiedam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Schiedam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schiedam in je mailbox.