Ingezonden: Schijn bedriegt

Nieuws
De komst van de schildpadden is niet zo onschuldig als het lijkt.
De komst van de schildpadden is niet zo onschuldig als het lijkt. (Foto: Bart Bos)

Het lijkt zo idyllisch en vriendschappelijk, een meerkoet die schildpadden in haar nest toelaat om te kunnen rusten in het zonnetje. Zoals op deze foto van Bart Bos is te zien.

Maar schijn bedriegt, want de schildpadden in de singel tussen de van Swindensingel en Swammerdamsingel zijn allesbehalve vriendschappelijk. Eerdere jaren waren passanten getuige van slachtpartijen door schildpadden die pullen van eenden en ganzen tussen de klemmende kaken onder water trokken om daar opgegeten te worden. Grote kans dat deze meerkoet haar jongen straks met hand en tand moet verdedigen tegen deze gepantserde moordenaars.
Schildpadden hebben wellicht een braaf en traag imago, maar zijn in werkelijkheid vraatzuchtige alleseters die bijna alles wat in het water leeft en groeit oppeuzelen. Door de explosieve groei in aantallen zijn de exoten in sommige wateren een ware plaag geworden waardoor het ecosysteem kan worden verstoord. Maar het vangen is ook niet zo makkelijk, want zo traag als ze lijken, zo snel zij ze in het water en bovendien ook bijtgraag.