Column Het Schiedam van Kor Kegel: Geen vaarwel, maar: tot ziens!

Nieuws
Afbeelding
(Foto: )

Wanneer doet een burgemeester het goed? Dat is niet zo makkelijk te beoordelen, want de totstandkoming van mooie woonbuurten zou in veel gevallen eerder aan de wethouder voor bouwen en wonen kunnen worden toegeschreven. Om een ander voorbeeld te noemen, als er uitstekende culturele voorzieningen zijn, zoals Schiedam ze heeft, dan wil dat niet zeggen dat de burgemeester daarvoor gezorgd heeft. Eerder de achtereenvolgende cultuurwethouders en de culturele sector zelf.

Zelfs als de burgers zich betrekkelijk veilig voelen op straat, is dat geen bewijs dat er een fantastische burgemeester is. Misschien zijn de hangjongeren met pensioen. Als een stad onveilig is, ligt het ook niet per se aan de burgemeester, want die moet het ook maar doen met een onderbezette politie.

Wanneer doet een burgemeester het dus goed? Het valt deels af te leiden aan de teamgeest van het college van burgemeester en wethouders en in het verlengde daarvan, de debatcultuur in de gemeenteraad waarvan hij voorzitter is. Kwalitatief heeft Schiedam geen ijzersterke gemeenteraad, maar er is een redelijke luistercultuur en dat is wel eens anders geweest. Dat levert Cor Lamers een veer op zijn hoed op.

In het regionaal overleg bestaat veel waardering van de Schiedamse inbreng, die voor een goed deel van de burgemeester komt. Tweede veer op zijn hoed. Een derde krijgt hij voor de invulling van zijn representatieve taken, of het nu gaat om openingen van tentoonstellingen en evenementen of om het bezoek aan diamanten echtparen en 100-plussers.

Na tien jaar stapt hij op. Morgen en overmorgen is zijn afscheid als burgemeester. Hij vindt zich, net negen dagen 67 jaar, nog jong genoeg om een andere uitdaging aan te gaan. Vrijdag treedt Jules Bijl aan als waarnemend burgemeester. Dat geeft Jaap Smit, Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, de gelegenheid om uit goede kandidaten te selecteren.

Doorgaans zie je in de aanbevelingen aan de CvdK voor een opvolger wel aanwijzingen, waar de vertrekkende burgemeester het minder goed genoeg gedaan heeft. Een aantal organisaties, waaronder de Bomenridders en het Kennisnetwerk Burgerbetrokkenheid Schiedam, pleit voor een burgemeester die meer een verbinder is en actieve Schiedammers meer bij de beleidsvorming betrekt. Vaak voelden ze zich niet gehoord of begrepen. Nu kun je daar natuurlijk ook de wethouders op aanspreken en een burgemeester hoort objectief boven de partijen te staan. Toch is de burgemeester ook een belangenbehartiger, van de stad en van degenen die de belangen van de stad eveneens behartigen.

Per saldo is Cor Lamers geen slechte burgemeester geweest. Ik geef hem een 8. Hij gaat nog iets anders zoeken, dus een vaarwel zal het niet zijn. Wel een: tot ziens, Cor!