Vlaardinger Vaart wordt steeds meer een aantrekkelijk watersportgebied

Algemeen
Het was een drukte van belang op de Wilde Waterpoort Dagen aan de Vlaardinger Vaart, waar de jeugd kon genieten van allerlei watersportactiviteiten.
Het was een drukte van belang op de Wilde Waterpoort Dagen aan de Vlaardinger Vaart, waar de jeugd kon genieten van allerlei watersportactiviteiten. (Foto: Peter Spek)

De Vlaardinger Vaart ontpopt zich de laatste jaren steeds meer als een echt watersportgebied.

door Peter Spek

Niet in de laatste plaats door de inspanningen van Olaf Hanno, initiatiefnemer van de Waterpoort, een locatie tegenover zijn sportcomplex Polderpoort aan de Watersportweg, waar men via de aanlegsteiger met een sloep kan vertrekken voor een rondje Vlietlanden of via het informatiecentrum, gevestigd in de historische zeillogger de Theodora, als startpunt gebruiken om het natuurgebied te ontdekken per fiets of te voet.

Was de Vlaardinger Vaart in het verleden het domein van voornamelijk pleziervaartuigen, de laatste jaren komen er steeds meer watersportactiviteiten bij zoals kanovaren, roeien, suppen en openwater- zwemmen. De afgelopen twee weken kon de jeugd volop genieten van de Wilde Waterpoort Dagen. ‘Deze dagen staan voor plezier, teamwork en lekker nat worden”, zegt Olaf Hanno enthousiast. ‘Na het succesvolle eerste jaar waren ook nu de teams weer snel volgeboekt en kon de Vlaardingse jeugd op waterfietsen, sups, per sloep en op eigen kracht de vijf opdrachten op en rond de Vlaardinger Vaart in teamverband uitvoeren”. Bij iedere opdracht kreeg het team twee letters mee en was het na vijf opdrachten zaak om daarvan een tienletterig woord te maken. ‘Ieder team had een eigen woord, dus spieken kon niet”, zegt de Vlaardinger.

Facelift

Na het vinden van het juiste woord was er voor iedereen een prijsje. Olaf Hanno wil deze watersportactiviteiten steeds meer verbinden met zijn sportactiviteiten aan de overzijde van de Waterpoort en heeft inmiddels vergevorderde plannen om het sportcentrum aan de rand van de Broekpolder een facelift te geven. ‘Je moet in onze branche steeds vernieuwend bezig zijn. Gelukkig heb ik die mogelijkheid, ondanks de onzekere tijd waarin wij verkeren met de coronacrisis. ‘De vergunning is binnen voor de aanleg van drie padelbanen, een populaire vorm van tennis en zijn er plannen om het sportcentrum aan de voorzijde uit te breiden met 800 vierkante meter vloeroppervlak verdeeld in twee verdiepingen wat bedoeld is voor fitness Hup, het voorportaal voor mensen die willen gaan fitnessen, maar eerst de spieren daarvoor gaan trainen. Ik zie te veel mensen die na een paar weken afhaken bij het fitnessen met spierpijn en een gebrek aan motivatie. Bij fitness Hup, met speciale apparatuur, wordt het hele lichaam klaargestoomd om met plezier te gaan sporten”, zegt Olaf Hanno.

Unieke ligging

Gezien de unieke liggen van het sportcentrum gaat Olaf Hanno steeds meer buitensportactiviteiten cre?ren in clubverband. ‘Ik ben bezig om clubs op te zetten voor het suppen, padel, mountainbiken, fitness en een runningclub, zodat het voor iedereen duidelijk is wat er allemaal te doen is bij ons.’ Voor Olaf Hanno is het wel duidelijk, dat de ernst van de coronapandemie sterk samenhangt met je levensstijl. ‘Kortweg gezegd, onze leeftijd en leefwijze bepalen hoe goed onze weerstand is. Deze factororen bepalen in sterke mate of wij ziek worden bij een coronabesmetting en hoe snel men daarvan kan herstellen. Daarbij is bewegen van essentieel belang”. De sportschoolhouder heeft niet alleen oog voor mensen met een gezond lichaam. ‘Ook voor zorgbehoevende Vlaardingers staan wij open. Enkele weken geleden heb ik een tillift aangebracht bij de Waterpoort om bewoners van woonzorgcentrum Vaartland de mogelijkheid te bieden onbezorgd een vaartochtje in een sloep te maken. De animo is groot. Elke week zijn de boten volgeboekt.’