De Vlaardingse jeugd kon zich helemaal uitleven op de Wilde Waterpoort Dagen aan de oever van de Vlaardinger Vaart.
De Vlaardingse jeugd kon zich helemaal uitleven op de Wilde Waterpoort Dagen aan de oever van de Vlaardinger Vaart. (Foto: Peter Spek)

Vlaardingse jeugd snakt in de zomermaanden naar een vast plekje voor een beetje waterplezier

Algemeen

De Vlaardingse jeugd snakt naar een beetje waterplezier met de steeds maar oplopende zomerse temperaturen. Een zwembad met een buitenbad en een ligweide ontbeert Vlaardingen en het bedoelde alternatief, de Krabbeplas, is onbruikbaar door blauwalg. Een duidelijke verarming voor de stad. Daarom neemt de jeugd het heft zelf in handen en zoekt plekken, vaak niet ongevaarlijk, om lekker te spelen en te ravotten in het water.

Door Peter Spek

De Vlaardinger Vaart ontpopt zich echter steeds meer als een gebied waar de watersport door jong en oud wordt beoefend. Sloepen en plezierboten varen af en aan, maar ook kanoën, roeien en suppen of gewoon een stukje zwemmen is erg populair. Het ontbreken van zo’n stukje water voor de jeugd in de stad, kwam ook tot uitdrukking bij de Wilde Waterpoort Dagen, een waterfestijn, georganiseerd door Olaf Hanno en Cees-Jan Heijzen van de Waterpoort aan de oever van de Vlaardinger Vaart tegenover het sportcentrum Polderpoort.
En dat was niet voor de eerste keer. De jeugd kon roeien, suppen, varen, klimmen en klauteren en er was een speurtocht uitgezet in de Broekpolder rond het Klauterwoud. “Een paar jaar geleden kwamen wij op het idee om de jeugd die om wat voor redenen niet op vakantie kan, toch een paar dagen ontspanning te bieden via dit waterfestijn. En niet zonder succes. De belangstelling is steeds erg groot”, zegt organisator Cees-Jan van Heijzen, die samen met Olaf Hanno voor de uitvoering zorgt.

Waterfestijn

Vorige week woensdagmiddag was de aftrap en de jeugd tussen negen en veertien jaar kon zich helemaal uitleven op dit waterfestijn. De deelnemende kinderen werden ingedeeld in vier groepen en onder begeleiding van een medewerker van de Waterpoort werden de vijf onderdelen afgewerkt. “Het is niet alleen spelen en ravotten in het water. Wij hebben er ook een educatief tintje aan verbonden. Bij elk onderdeel moeten twee letters gevonden worden die uiteindelijk een woord van tien letters vormt”, zegt Cees-Jan van Heijzen.
Met veel enthousiasme werkten de deelnemers de onderdelen af om aan het einde met elkaar het juiste woord te vinden en dat gaf soms nog felle discussies. Olaf Hanno bekeek het waterfestijn met tevredenheid. “Het is toch prachtig om te zien hoe de jeugd zich op deze manier kan uitleven. Jammer dat dat niet in de stad kan in een zwembad of op een andere geschikt gemaakte locatie, daarom vullen wij dat gat op met deze activiteit, geheel opgezet zonder een cent subsidie van de gemeente.” Het zijn niet alleen deze activiteiten die de Waterpoort op het programma heeft staan.

Middagje varen

“Wij pakken onze maatschappelijke verantwoordelijkheid door in onze sloepen bewoners uit verzorgingstehuizen met een middagje varen een plezierige dag te bezorgen. Deden wij gemiddeld drie keer per week, de belangstelling is inmiddels zo groot, dat wij dat vijf keer per week gaan doen. En binnenkort wordt de nieuwe sloep geleverd die aangepast is voor deze doelgroep met een vriendelijke instap en speciale stoelen”, zegt Olaf Hanno niet zonder trots. “En ook deze aanschaf is volledig door ons gefinancierd met medewerking van vooral Vlaardingse sponsors en een veiling, die onlangs ruim 20 duizend euro heeft opgeleverd.” Ondertussen zijn de deelnemers terug van de diverse waterspelletjes en lonkt een drankje en een ijsje, terwijl de echte waaghalzen, met toestemming van de organisatie, van de boeg van de naastgelegen historische Theodora mogen springen, het van oorsprong zeilende vrachtschip, dat wordt gebruikt als informatiecentrum, wat het waterfestijn compleet maakte.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Vlaardingen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Op 8 oktober golfen voor Kika Algemeen 27 sep, 07:23
Afbeelding
The Kik neemt je mee in Songfestivalnummers! Algemeen 26 sep, 19:00
Afbeelding
Deltasport wil bovenin meedraaien Algemeen 26 sep, 14:23
Afbeelding
Leren tekenen en schilderen Algemeen 26 sep, 13:13
Afbeelding
Treinverkeer stil na aanrijding - Kandelaarweg Schiedam Algemeen 26 sep, 12:41
Afbeelding
Kort sportnieuws uit Vlaardingen Algemeen 26 sep, 12:34
Afbeelding
Nachtwerkzaamheden: Vernieuwen vangrail Algemeen 26 sep, 10:41
Afbeelding
Dames ZVVS 2e bij de regionale estafette kampioenschap Algemeen 26 sep, 10:09
Afbeelding
‘Dit is echt een heel goede lichting’ Algemeen 26 sep, 08:48
Afbeelding
Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. steunt burgerinitiatieven Algemeen 24 sep, 12:34
Afbeelding
Gezamenlijke inspiratiebijeenkomst Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en Jeugdeducatiefonds Algemeen 23 sep, 14:23
Afbeelding
Populaire kinderboek ‘Ik zou wel een kindje lusten’ in het theater Algemeen 23 sep, 13:50
Afbeelding
Vijftig gelukkige inwoners van Vlaardingen jagen op miljoenen in Miljoenenjacht Algemeen 23 sep, 12:34
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Vlaardingen

Op Rodi Vlaardingen volg je het laatste nieuws uit Vlaardingen. Rodi Vlaardingen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Vlaardingen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Vlaardingen in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief