Judith van Duijn in de outfit waarin ze van Hoek van Holland naar Den Helder gaat wandelen.
Judith van Duijn in de outfit waarin ze van Hoek van Holland naar Den Helder gaat wandelen. (Foto: Tamara Wechgelaar)

Judith loopt langs de kust om haar bewoners een braintrainer te bezorgen

Algemeen

Dat is nu eens om je werk geven en om de mensen met wie je werkt. Judith van Duijn-van der Gaag gaat een sponsorloop maken van Hoek van Holland naar Den Helder om geld bijeen te brengen voor een braintrainerplus. Dat is een gebruiksvriendelijke computer, die zeer geschikt is voor mensen met beginnende dementie.

Door Kor Kegel

Vandaag begint ze haar sponsorloop. Over een week zal ze terug in Vlaardingen zijn. “Mijn doel is om 3900 euro bij elkaar te lopen voor de bewoners van de woongroep waar ik werk. De wandeltocht is 140 kilometer”, zegt Judith van Duijn.

Ze werkt als dagbestedingscoach op de vijfde etage van Drieën-Huysen Noord aan de Willem de Zwijgerlaan in Holy. Het verpleeghuis hoort bij de Zonnehuisgroep.

Daginvulling

In augustus 2020 zag Judith dat er een vacature was. “De functieomschrijving sprak me erg aan”, zegt ze. “Activiteiten organiseren voor de woongroep, binnen op de afdeling en ook buitenshuis. Contact hebben met de bewoners en samen een daginvulling maken, zodat de dag zo prettig mogelijk voor de bewoners verloopt. Ook contact onderhouden met de mantelzorgers en de vrijwilligers coachen. Ik kan mijn muzikaliteit kwijt, want elke week zingen we een ochtend met elkaar. Ik op de gitaar en zij met z’n allen oude hits zingen, en ook liedjes van toen, zoals ‘Daar bij die molen’, ‘Sophietje’ en ‘Daar bij de waterkant’. Hartstikke leuk. Ik had van tevoren niet kunnen bedenken dat deze job mij zo goed past. Wat is dit een dankbaar beroep! “

De bewoners van haar woongroep zijn mensen met dementie. De ziekte maakt het moeilijker om in contact te blijven met je omgeving. “Dingen vergeten is één ding. Verhalen door elkaar halen waardoor er een nieuw verhaal ontstaat, is een ander ding,” zegt Judith van Duijn.

Herinneringen

“Helaas zijn veel herinneringen niet de meest leuke herinneringen en kunnen de bewoners angstiger worden. Ook wordt het moeizaam een gesprek te volgen. Niet alle woorden worden meer begrepen of verstaan. Het kan mensen achterdochtig maken.”

Ze weet uit ervaring dat het helpt om de betrokken bewoner liefdevol te benaderen. Door de tijd te nemen en te luisteren kun je ze in hun verwarring toch helpen. Bij de één praat je mee in zijn beleving, bij een ander probeer je juist diegene terug te halen naar het nu. Een voorbeeld. Iemand wil graag naar moeder toe. Door vragen te stellen: hoe oud ben je nu, hoe is het met je kinderen, kan iemand zelf bedenken dat moeder niet meer leeft.”

Uitvinding

De BrainTrainerPlus (BTP) is een uitvinding van Hendrik Jan van Katwijk uit Schiedam. Toen zijn moeder tekenen van dementie ging vertonen, vroeg hij zich af waarmee ze zich nog goed zou kunnen vermaken. Hij ontwierp een zeer gemakkelijk te bedienen computer met denkoefeningen, spelletjes en het opslaan van familiefoto’s. Het bleek in een grote behoefte te voorzien, want tal van verpleeghuizen in binnen- en buitenland schaften een of meer BTP’s aan. Judith van Duijn wil er ook een voor haar woongroep en krijgt met haar crowdfunding ondersteuning van het Schiedamse bedrijf BTP. “Bewoners kunnen er alleen op spelen, maar ook met elkaar”, weet Judith.

Ze is 51 jaar, is geboren in Nootdorp en woonde in Zuidland, Spijkenisse en Rotterdam. Twintig jaar geleden kwam ze naar Vlaardingen, waar ze tien jaar een muziekbedrijf had, CreaBeats. “Ik vind het heerlijk om op zoek te gaan naar wat iemand nodig heeft om het leuker te hebben.”

Crowdfunding

Wie Judith in haar streven wil ondersteunen, kan doneren via de volgende link:https://crowdfunding.brain trainerplus.com/projects/braintrainerplus-voor-de-bewoners-van-de-5e-etage-drie en-huysen-noord/.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Vlaardingen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Vlaardingse Gouden Buur Award is aansporing tot collectiviteit en samenwerken aan gemeenschappelijke waarden Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Nationale Ouderendag: ANBO deelt bloemetjes uit Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Judith heeft al de helft van braintrainer bijeen gelopen Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Een sluitende en ambitieuze meerjarenbegroting moet Vlaardingen in de komende jaren uit het slop trekken Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
‘In de natste maand van het jaar regent het niet het vaakst’ Weer 27 sep, 18:26
Afbeelding
Zonnebloemen Koning 2022 heeft bloem van 4 meter 17 Algemeen 27 sep, 16:16
Afbeelding
Echt het laatste ‘onder de brug-feestje?’ Algemeen 27 sep, 15:12
Afbeelding
‘Ook sport lijdt onder hoge energieprijs’ Algemeen 27 sep, 10:23
Afbeelding
Op 8 oktober golfen voor Kika Algemeen 27 sep, 07:23
Afbeelding
The Kik neemt je mee in Songfestivalnummers! Algemeen 26 sep, 19:00
Afbeelding
Deltasport wil bovenin meedraaien Algemeen 26 sep, 14:23
Afbeelding
Leren tekenen en schilderen Algemeen 26 sep, 13:13
Afbeelding
Treinverkeer stil na aanrijding - Kandelaarweg Schiedam Algemeen 26 sep, 12:41
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Vlaardingen

Op Rodi Vlaardingen volg je het laatste nieuws uit Vlaardingen. Rodi Vlaardingen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Vlaardingen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Vlaardingen in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief