Collectieve schuldregeling gaat sneller, zorgt voor duidelijkheid en minder rompslomp.
Collectieve schuldregeling gaat sneller, zorgt voor duidelijkheid en minder rompslomp. (Foto: stockphoto)

Stroomopwaarts start met Collectief Schuldregelen

Algemeen

Op 1 augustus 2022 is Stroomopwaarts gestart met Collectief Schuldregelen. Hierbij worden vooraf afspraken met schuldeisers gemaakt over de afhandeling van openstaande schulden.

Het voordeel is dat het gemiddeld 90 dagen korter duurt om tot een minnelijke schuldregeling te komen en iemand sneller de hulp krijgt die nodig is. Collectief Schuldregelen levert alle partijen wat op. Door de kortere doorlooptijd kunnen meer mensen geholpen worden met schuldhulpverlening. Bovendien nemen de uitvoeringskosten en administratieve lasten voor de gemeenten en schuldeisers af.
Collectief Schuldregelen begon in 2018 als pilot in Den Haag. Sinds 2020 is het project landelijk opgeschaald. De branchevereniging NVVK voert Collectief Schuldregelen uit samen met SchuldenlabNL en VNG. “Wij sluiten vanuit het Schuldenlab Maassluis, Vlaardingen en Schiedam (MVS) aan bij deze landelijke aanpak”, vertelt Ronald van der Boon, teammanager schuldhulpverlening bij Stroomopwaarts. “De branchevereniging NVVK maakt afspraken met landelijke schuldeisers. Daarnaast maken onze gemeenten eigen afspraken met lokale schuldeisers.”

Sneller perspectief

De schuldeisers vertrouwen erop dat schuldhulpverleners altijd het gunstigste voorstel doen. Ze geven vooraf akkoord op betaalvoorstellen en handelen dossiers collectief af. “Dat zorgt voor snellere doorlooptijden en minder rompslomp bij gemeenten en schuldeisers”, zegt Van der Boon. “Nu duurt het gemiddeld nog 120 dagen om tot een schuldenregeling te komen. De ambitie is dat het binnen 30 dagen kan. Daardoor krijgen mensen met schulden sneller perspectief en haken ze minder vaak af. Wij werken bij Collectief Schuldregelen altijd met een saneringskrediet. De Kredietbank Rotterdam betaalt de schulden in één keer af aan de schuldeisers. De inwoner lost de schulden in drie jaar tijd maandelijks af en heeft dus nog maar te maken met één schuldeiser, de Kredietbank. Om toekomstige schulden te voorkomen, krijgt iedereen budgetbegeleiding van Stroomopwaarts.”

Resultaat

Wethouder Sjoerd Kuiper (Maassluis), voorzitter van SchuldenlabMVS: “Deze mijlpaal om collectief schuldregelen te starten is goed nieuws: er komt sneller duidelijkheid en overzicht van de inwoner met schulden, het kost de gemeenten minder tijd en geld, maar er is ook sneller en beter resultaat voor de schuldeisers. Daarmee is collectief schuldregelen een goede stap naar minder problematische schulden voor de inwoners van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam.”

Geleidelijke invoering

Stroomopwaarts werkt samen met NVVK bij het doorvoeren van Collectief Schuldregelen in de systemen en processen. De invoering vindt geleidelijk plaats. Van der Boon: “We zijn al gestart met vier grote landelijke schuldeisers”. “Er zijn al afspraken met DUO, ING, de deurwaarder LAVG en Wehkamp. Vervolgens voegen we er steeds meer schuldeisers aan toe. Hoe meer schuldeisers zijn aangesloten, hoe meer impact het werken met Collectief Schuldregelen zal hebben.”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Vlaardingen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Vlaardingse Gouden Buur Award is aansporing tot collectiviteit en samenwerken aan gemeenschappelijke waarden Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Nationale Ouderendag: ANBO deelt bloemetjes uit Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Judith heeft al de helft van braintrainer bijeen gelopen Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Een sluitende en ambitieuze meerjarenbegroting moet Vlaardingen in de komende jaren uit het slop trekken Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
‘In de natste maand van het jaar regent het niet het vaakst’ Weer 27 sep, 18:26
Afbeelding
Zonnebloemen Koning 2022 heeft bloem van 4 meter 17 Algemeen 27 sep, 16:16
Afbeelding
Echt het laatste ‘onder de brug-feestje?’ Algemeen 27 sep, 15:12
Afbeelding
‘Ook sport lijdt onder hoge energieprijs’ Algemeen 27 sep, 10:23
Afbeelding
Op 8 oktober golfen voor Kika Algemeen 27 sep, 07:23
Afbeelding
The Kik neemt je mee in Songfestivalnummers! Algemeen 26 sep, 19:00
Afbeelding
Deltasport wil bovenin meedraaien Algemeen 26 sep, 14:23
Afbeelding
Leren tekenen en schilderen Algemeen 26 sep, 13:13
Afbeelding
Treinverkeer stil na aanrijding - Kandelaarweg Schiedam Algemeen 26 sep, 12:41
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief