Morgenavond een spannende slag om Ruytenburcht in de raadzaal

Algemeen
Jan van der Kolk is samen met de vrienden van Ruytenburcht nog altijd strijdbaar om het groen in ‘t Hof te behouden.
Jan van der Kolk is samen met de vrienden van Ruytenburcht nog altijd strijdbaar om het groen in ‘t Hof te behouden. (Foto: Peter Spek)

Morgenavond bespreek de gemeenteraad een voorstel om voorwaarden vast te stellen voor een breed locatieonderzoek voor scholen in het primair onderwijs in de haringstad. Aanleiding voor dit onderzoek is de commotie die eind vorig jaar ontstond, toen de gemeente, zonder overleg met de bewoners, een nieuwe school wilde bouwen aan de rand van ‘t Hof.

Door Peter Spek

De protesten waren niet van lucht en na een emotionele bewonersavond trok wethouder van onderwijshuisvesting Koen Kegel het voorstel in met de toezegging dat er een breed locatieonderzoek zal komen voor het gehele primaire onderwijs in de stad. Morgenavond moeten daarvoor de voorwaarden worden vastgesteld en Jan van der Kolk, de woordvoerder van de Vriendengroep van Ruytenburcht, roept alle bewoners op naar het stadhuis te komen en de beraadslagingen te volgen op de publiekstribune. 

Benieuwd

“Wij zijn een tijdje stil geweest, maar het wordt nu weer tijd om in actie te komen.” zegt Jan van der Kolk. “En ik heb ook de indruk dat de bewoners denken dat het bouwen van een school op die locatie in ‘t Hof niet meer aan de orde is en het een gelopen race is. Helaas, zover is het nog steeds niet.” Jan van der Klok is benieuwd hoe breed het onderzoek wordt. 

Niet bouwen

“Maar wat wij wel weten is dat een aantal politieke partijen zich zullen inzetten om tijdens de raadsvergadering te kunnen besluiten om niet in het groen te gaan bouwen. Ook daar kun je je afvragen welk groen dan bedoeld wordt, bijvoorbeeld de Broekpolder of ook onze locatie in ‘t Hof? Volgens ons hoort de Ruytenburcht bij het ‘t Hof, maar binnen de gemeente wordt hierover nog steeds anders gedacht. Wij zijn ook zeer benieuwd naar de mening, morgenavond van GroenLinks en het CDA. Het CDA, onze rentmeester, hult zich toch vooral in stilzwijgen en GroenLinks, de uitgesproken natuurpartij, stelt dat de bouw van een school met een groen/blauw schoolplein juist de natuurwaarde bevorderd en dat de natuur daardoor wint.” Ook heeft Jan van der Kolk gewezen op de natuurwaarde van dit stukje groen. “Denk maar aan de vleermuizen, de kleine vogeltjes zoals de boomkruiper en het foerageergebied, de etensplek voor de beschermde huismus en de kindertuinen bij Stadslandbouw.” De raadsvergadering begint morgenavond om 20.00 uur.