Nu echt met de metro tot op het strand van Hoek van Holland

Algemeen
De vertegenwoordigers met hun surfbards, echt zomers was het echter niet.
De vertegenwoordigers met hun surfbards, echt zomers was het echter niet. (Foto: Tom van Ooijen)

Vrijdag 31 maart zal de boeken in gaan als de dag dat er een einde kwam aan de soap van de verlening van de metro van Hoek van Holland Haven tot aan Hoek van Holland strand..

In 2017 werd begonnen met de ombouw van spoorlijn naar metro, op de dag af zes jaar geleden, want de laatste trein reed in de nacht van 31 maart op 1 april van dat jaar naar Hoek van Holland. De verwachting was dat de metro binnen een half jaar tussen Nesselande en Hoek van Holland zou rijden. Dat werd dus twee jaar later. Door bekabelingen, asbest software- en andere problemen duurde het veel langer dan gepland.

In 2018 kwam, van de Raad van State de toestemming het metrospoor door te trekken tot aan het strand. Gekozen werd de lijn achter de appartementen aan de Strandweg in een gesloten tunnelbak aan te leggen. Ook werd er gekozen de overgang bij de appartementen bovengronds te houden, in plaats van, wat veel Hoekenezen, waaronder omwonenden, liever hadden gezien. Rotterdam wilde echter geen, wat naar zegge negentien miljoen zou kosten, investering hierin doen.

In de planning zou de metro in het najaar van 2018 tot aan het strand rijden. In de loop der jaren passeerden verschillende verwachtingsdata, waardoor de zaak steeds meer uitgroeide tot een soap. Ook de kosten liepen op: waren de kosten eerst op 200 miljoen begroot, uiteindelijk werd dat bijna een half mijard.

Vrijdag 31 maart was het dan na precies zes jaar echt zo ver. De speciale VIP metro vertrok vanuit station Blaak om vervolgens in Hoek van Holland haven, ja eindelijk het echte station, aan te komen. Aan boord veel pers, maar ook veel inwoners van Hoek van Holland. Ook Wethouder Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit Vincent Karremans (Gemeente Rotterdam), Algemeen Directeur Maurice Unck (RET), Wethouder Armand van de Laar (portefeuillehouder OV Ontwikkeling MRDH) en Directeur Projectmanagement & Engineering Marc van Leeuwen (Gemeente Rotterdam / Metro aan Zee), waren aan boord en stapten, alleen gewapend met een surfboard uit. Wat dat betreft werkte het weer niet mee: ronduit herfstachtig, maar gelukkig wel redelijk droog. Het viertal openen het nieuwe metrostation Hoek van Holland Strand in de hal van het station, waar zich vanuit de aangekomen metro enkele honderden mensen zich hadden verzameld. Voor de opening werden er nog enkele toespraken gehouden over het belang van de metro. Vervolgens gingen de genodigden naar Beachclub One, waar van een verlaat ontbijt genoten kon worden.

Voor mensen die in Hoek van Holland de metro pakken is er eindelijk het probleem van heel ver extra lopen opgelost: het echte station Hoek van Holland Haven is nu in gebruik. Voor mensen buiten de Hoek: zij kunnen eindelijk door tot op het strand, iets waar vooral de strandondernemers opgelucht adem zullen halen.

Rotterdam had destijds aangegeven dat op de grote parkeerplaats aan de Badweg het betaald parkeren weer ingevoerd zou worden als de metro tot waan het strand zou rijden, daar is voorlopig nog niets over bekend gemaakt.

Metrolijn B (Nesselande – Hoek van Holland) rijdt op weekdagen en zaterdagmiddag iedere 20 minuten naar Hoek van Holland Strand en vice versa, in de avond en op zondag iedere 30 minuten. Op zondag vanaf Hemelvaartsdag (18 mei) en in de zomervakantiedienst rijdt de metro ieder kwartier naar de Badweg in Hoek van Holland.

Diverse gemeenten stellen gratis reizen in het openbaar vervoer beschikbaar aan AOW’ers en minima. Ook kinderen van vier tot en met elf jaar uit de gemeente Rotterdam kunnen gratis met de metro naar station Strand. Kinderen tussen de 4 en 12 jaar die niet in Rotterdam wonen, kunnen het beste voor 5 euro een Kinderdagkaart aanschaffen.

Weten wat een ritje met de metro precies kost? Kijk voor de actuele prijzen en tijden op de website van de RET: https://www.ret.nl/home/reizen/reisplanner.html

De eerste metro mét passagiers kwam  31 maart 2023 om 9.20 uur aan op  metrostation Hoek van Holland Strand