Taptoe met militaire topkorpsen

Cultuur
Reünie orkest artillerie trompetter korps ’t Harde zal haar medewerking verlenen aan de taptoe op het Veerplein op Bevrijdingsdag.
Reünie orkest artillerie trompetter korps ’t Harde zal haar medewerking verlenen aan de taptoe op het Veerplein op Bevrijdingsdag. (Foto: UWM/PS)

Vlaardingen staat een bijzondere Bevrijdingsdag te wachten. Jan Wilmer, organisator bij de Stichting Nationale Gedenkdagen, heeft in het kader van de viering van 750 stadsrechten voor de stad, de mogelijkheid gekregen om een taptoe op het Veerplein te organiseren, die zal klinken als een klok met een aantal gerenommeerde militaire topkorpsen.

Door Peter Spek

“Al vele jaren mogen wij in Vlaardingen als Stichting Nationale Gedenkdagen een bevrijdingstaptoe organiseren en de laatste jaren hebben wij voor de locatie van het Veerplein gekozen,” zegt Jan Wilmer. “Dit jaar krijgt de taptoe een extra accent in verband met de viering van 750 stadsrechten voor onze stad. Dit feit geeft ons de mogelijkheid om een aantal militaire reünie orkesten naar Vlaardingen te halen,” aldus Jan Wilmer. “De viering van 750 jaar stadsrechten en de aanwezigheid van de militaire reünie orkesten zal deze taptoe een extra historisch uitstraling geven. Ook zal er aandacht worden besteed, in een speciaal item, aan het verleden en de toekomst in het kader van Vlaardingen 750 jaar stadsrechten.” Jan Wilmer wil echter niet alles verklappen wat de bezoekers op Veerplein kunnen verwachten. “Het zal een taptoe worden die men niet snel zal vergeten met een regionale uitstraling met professionele faciliteiten zoals licht en geluid en zittribunes.” Vooral de licht- en geluidshow zal tot de verbeelding spreken. Het Vlaardings Musical Gezelschap, toneelvereniging ONI, dansschool Demi Point en de blaaskapel de Haringkoppen maken onderdeel uit van het programma. Voorafgaande aan de taptoe ontsteekt burgemeester Bert Wijbenga het Bevrijdingsvuur, dat eerder die dag vanuit Wageningen naar Vlaardingen is gebracht.