Zwaar illegaal vuurwerk gevonden na woningbrand Woutersweg

112-nieuws
Hulpverleners waren door de bewoners niet op de hoogte gesteld van de 90 kilo aan illegaal vuurwerk.
Hulpverleners waren door de bewoners niet op de hoogte gesteld van de 90 kilo aan illegaal vuurwerk. (Foto: Archief/District8)

In een woning aan de Woutersweg in ’s-Gravenzande waar vrijdagavond 24 november een grote brand woedde heeft de politie 90 kilo illegaal professioneel vuurwerk aangetroffen. Het vuurwerk, onder andere nitraten, werd gevonden tijdens een controleronde na de brand. “Als het vuurwerk door de brand tot ontploffing was gebracht, was het leed niet te overzien geweest”, aldus burgemeester Bouke Arends van Westland.

De ruimte waar het zware illegale vuurwerk lag was zwartgeblakerd van het roet. Een strijkplank die in dezelfde kamer stond was door de hitte gesmolten. Arends: “Je mag van enorm geluk spreken dat het vuurwerk geen vlam heeft gevat. Dat zou grote gevolgen hebben gehad voor de omgeving. Onacceptabel is ook dat de hulpverleners en buurtbewoners niet op de hoogte zijn gebracht van de aanwezigheid van het vuurwerk. Daardoor zijn zij zonder dat ze het zelf wisten in (levens)gevaar gebracht.”

Controles en straffen

Bezit en opslag van illegaal vuurwerk is levensgevaarlijk. Niet voor niets is de politie volop bezig met controles. Er wordt bestuurlijk en strafrechtelijk keihard opgetreden tegen personen die illegaal vuurwerk bezitten. Omdat de risico’s van vuurwerkbezit groot zijn, zijn de straffen fors. Deze variëren van een flinke taakstraf tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

De gemeente Westland start in december een campagne om de gevaren van illegaal vuurwerk zichtbaar te maken.