Boetes voor te hard varen en geluidsoverlast op het water

Nieuws
Begin deze maand nam de politie een bootje in beslag.
Begin deze maand nam de politie een bootje in beslag. (Foto: Archief/Politie)

De politie heeft in het warme weekeinde zes boetes uitgeschreven op de binnenwateren van Westland en Midden-Delfland. Deze zijn gegeven voor geluidsoverlast en te hard varen. Ook bij het hoogheemraadschap van Delfland kwamen meldingen over overlast binnen.

door Evelyne Lammerding

In de warme week die vooraf ging aan het weekeinde is het volgens de politie relatief rustig gebleven op het water, laat zij desgevraagd weten. Maar Westland had zaterdag zin om te varen waardoor het een drukke dag werd op het water.

De politie heeft zaterdag zes boetes uitgedeeld voor geluidsoverlast en aan recreanten die met een snelle speedboot over het water voeren. Zondag was de rust door het minder stralende weer wedergekeerd op het binnenwater.

Een boot mag niet sneller dan 6 kilometer per uur varen. Bij die snelheid wordt geen schade aangericht aan de natuur en aan eigendommen van anderen. Waterscooters en jetski’s zijn verboden op het binnenwater.

Hoge boetes

De provincie Zuid-Holland waarschuwt op haar website dat de boetes hoog zijn. Te snel varen kan uitkomen op een boete van 90 tot 200 euro. Op varen met een snelle motorboot door minderjarigen onder de 18 jaar staat 210 euro boete.

Tijdens het vaarseizoen en bij lekker weer surveilleert de politie op het water. Deze surveillances beginnen doorgaans halverwege mei. Ze duren tot half september.

Het fenomeen brugspringen doet zich elke zomer weer voor. De politie raadt iedereen sterk af om van bruggen het water in te springen. Het kan gevaarlijker zijn dan de springers kunnen inschatten: ‘Je weet nooit precies hoe diep of ondiep het water is en er kunnen allerlei objecten in het water liggen die je val kunnen breken’, aldus een woordvoerder in een schriftelijke reactie.

Hoogheemraadschap

Voor het hoogheemraadschap van Delfland begint het vaarseizoen op 1 mei. Sindsdien heeft het waterschap achttien meldingen via hun loket gekregen. Daarnaast zijn de toezichthouders van het hoogheemraadschap op het water aangesproken door recreanten en mensen die aan het water wonen.

“Met het mooie weer en de eindexamens die zijn afgelopen, merken we dat er weer meer meldingen komen,’’ zegt een woordvoerder.

De klachten waarvoor het hoogheemraadschap wordt benaderd, lopen behoorlijk uiteen. Het gaat om te snel varen, geluidsoverlast, openbare dronkenschap, maar ook over mensen die ergens aanmeren en zomaar een tuin inlopen. Soms hebben buren ook onenigheid over het aanmeren van een bootje of komen er klachten over gezonken bootjes.

Zaken zoals openbare dronkenschap en te snel varen geeft het hoogheemraadschap door aan de politie, zodat die erop af kan. Het varen op een snelle motorboot door minderjarigen onder de 18 komt in Westland regelmatig voor, zegt de woordvoerder.

“Er wordt vaak met van die kleine Spitfire-tjes gevaren door tieners van nog geen 18 jaar. Dat mag dus niet.’’

De toezichthouders letten er ook op of mensen wel met een geldig vaarbewijs varen. Voor het varen zonder geldig vaarbewijs staat een boete van 550 euro

Waternatuur

Delfland houdt toezicht op de waterkwaliteit en de (water-)natuur. “Mensen moeten geen troep in het water gooien. Verder letten wij erop dat de oevers heel blijven. Door onervarenheid of te hard varen, kan de golfslag ervoor zorgen dat de oevers afkalven. Dat willen wij niet.’’

Het hoogheemraadschap heeft er juist voor gezorgd dat de biodiversiteit aan de oevers in orde is. “Als de oevers teveel afkalven, is dat slecht voor de biodiversiteit en de waternatuur.’’

Zwemwater

Naast varen op de Westlandse wateren, zijn de zwemplassen altijd populair om te bezoeken met mooi weer. Op de website www.zwemwater.nl staat hoe het is gesteld met de zwemwaterkwaliteit. Sinds 15 juni bijvoorbeeld geldt een waarschuwing voor blauwalgen in het water van de Wollebrand.

Voor het zwemwater in Madestein aan de noordzijde, bij de Oostmadeweg, geldt sinds 2 juni een negatief zwemadvies. Aan de zuidzijde, langs de Madepolderweg, was dat al het geval sinds 1 mei. De omgevingsdienst Haaglanden controleert al het zwemwater van 1 mei tot 1 oktober en houdt de resultaten bij op de website.