Voor deze twee producties wint Omroep West misschien een prijs

Nieuws
Eindfoto inzamelactie met presentatoren en vrijwilligers.
Eindfoto inzamelactie met presentatoren en vrijwilligers. (Foto: Chris Westerduin)

Omroep West maakt twee keer kans op de ‘Regiohelden Award’, een onderscheiding voor de beste journalistieke producties van regionale omroepen. Dankzij een goede doelenactie én het werk van journalist Frank van Deutekom komt Omroep West hiervoor in aanmerking.

De goede doelenactie bestond eruit cadeaus in te zamelen voor Stichting Sintvoorieder1. Hiervoor werkte Omroep West samen met tal van lokale omroepen. Ook een onderzoek naar fraude bij het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) maakt kans op een prijs. 

Of de producties daadwerkelijk in de prijzen vallen, wordt bekendgemaakt op 11 april tijdens het ‘Regiohelden! Festival’ dat dit jaar in Friesland wordt gehouden. De regionale publieke omroepen organiseren dit rondreizende journalistiek festival jaarlijks.

Categorieën

De nominatie voor de actie Sintvoorieder1 valt in de categorie ‘De Verbinder’ van het festival.

De nominatie voor het onderzoek naar fraude bij het Leidse academische ziekenhuis LUMC, door onder meer Omroep West journalist Frank van Deutekom, is genomineerd in de categorie ‘Nieuwsjager’.

Inzamelactie Sintvoorieder1

Van 20 tot en met 24 november 2023 bundelden twaalf regionale omroepen hun krachten voor de actie Sintvoorieder1. Het hoofddoel was om 50.000 cadeaus te verzamelen voor kinderen die anders geen geschenk zouden ontvangen tijdens het Sinterklaasfeest. Uiteindelijk werden er in totaal 88.283 cadeaus gedoneerd.

Op vrijdagavond 24 november werd de eindstand van de inzamelactie onthuld in de speciaal ingerichte actiestudio van Radio West en Den Haag FM, gevestigd in de Centrale Bibliotheek van Bibliotheek Den Haag aan het Spui in Den Haag. Maartje van Weegen, een bekend gezicht van radio en televisie, maakte de eindstand bekend in aanwezigheid van talloze vrijwilligers van Stichting Sintvoorieder1 en medewerkers van alle deelnemende omroepen: Sleutelstad, BO, Studio Alphen, Omroep Delft, Midvliet, RTV Krimpenerwaard, RTV Katwijk, RTV Gouwestad, ZFM, Feel Good Radio, Den Haag FM en Omroep West.


Journalist en presentator Frank van Deutekom. - Omroep West

Onderzoek LUMC

De nominatie in de categorie ‘Nieuwjager’ betreft het journalistieke onderzoek dat aan het licht bracht dat het LUMC veel eerder had kunnen ingrijpen om fraude met Europese onderzoekssubsidies te voorkomen, maar dit naliet. Als gevolg daarvan is het ziekenhuis uit zeven grote internationale projecten verwijderd. De gepubliceerde bevindingen leidden ertoe dat de vicevoorzitter van de Raad van Bestuur van het academische ziekenhuis ontslag nam. Momenteel worden er maatregelen voorbereid tegen een hoogleraar en een andere medewerker. Dit fraudeonderzoek is een gezamenlijk initiatief van Frank van Deutekom en Ilona Dahl van Follow the Money. Lees hier meer over dit dossier.